Decalogul conduitei alimentare în timpul postului

Autor: Lavinia Medrea

Suntem în Postul Paștelui, cel mai lung și mai dificil post de peste an, o perioadă în care creștinii vin mai aproape de Dumnezeu, atât prin rugăciunile și participările la slujbele bisericești, cât și prin dieta alimentară specifică.

În timpul postului, regimul alimentar se schimbă considerabil, prin trecerea de la o alimentație bogată în proteine de origine animală la o dietă vegetariană, bazată pe un aport consistent de proteine vegetale, minerale și vitamine. Acestea din urmă au, evident, o valoare biologică net inferioară celor animale, cu un aport caloric considerabil mai scăzut. Din acest motiv, alimentația bogată în legume și fructe creează deseori starea de insațietate, iar dacă înainte erau suficiente cele 3 mese principale într-o zi, în post se poate ajunge și la 6-7/zi, inclusiv gustări.

Dacă vrei ca postul alimentar să nu-ți afecteze prea mult starea de sănătate, iată mai jos un set de 10 reguli necesare păstrării unei conduite alimentare sănătoase:

1. Trecerea treptată la un regim alimentar de post

Mulți oameni fac greșeala de a trece brusc, chiar din prima zi a postului, la o dietă exclusiv vegetariană. Acest lucru poate crea un șoc puternic organismului. Încearcă să „îndulcești” tranziția și să adopți, în prima fază, o trecere de la dieta carnivoră la cea lacto-ovo-vegetariană și ulterior la cea vegetală.

2. Mănâncă de mai multe ori pe zi

După cum spuneam, aportul caloric al alimentației vegetariene este foarte scăzut, motiv pentru care este indicat să crești numărul de mese și de gustări, pentru a-ți da senzația de saturație, fără a fi tentat să apelezi la așa-zisele „ronțăieli.”

3. Mănâncă încet

O alimentație la „relanti” este indicată în timpul postului deoarece, consumând o mâncare slabă în calorii, senzația de sațietate apare mai târziu. Mâncând încet și mestecând temeinic fiecare înghițitură, dai timp organismului să se sature.

4. Ridică-te de la masă chiar dacă nu te simți sătul

Unul dintre sfaturile cele mai valoroase pe care le poți primi de la un nutriționist e să nu mănânci niciodată până simți că ești sătul, deoarece este posibil să fi trecut deja limita dincolo de care se declanșează senzația supărătoare de îmbuibare.

5. Bea multă apă

Consumul de apă ajută atât la purificarea organismului, cât și la „umplerea” stomacului, astfel încât senzația de foame să apară cât mai târziu cu putință. Consumă însă doar apă plată de calitate, bogată în minerale, pe care o poți găsi acum la preț redus în magazinele retailerului Auchan.ro.  

6. Evită alimentele bogate în glucide

Cartoful, pastele, orezul sau fasolea, consumate în exces, contribuie la potențarea glicemiei și creșterea în greutate.

7. Consumă carbohidrați complecși

Aceștia se găsesc în cereale și beneficiază de un conținut ridicate de fibre, fapt care contribuie la o digestie îmbunătățită.

8. Încearcă suplimente alimentare

Consumul exclusiv de alimente vegetariene poate favoriza o anumită formă de anemie, din cauza deficitului de vitamină B12 din carne, lapte sau ouă.

9. Evită dulciurile sau produsele de patiserie

Ciocolata, bomboanele, produsele de patiserie, dar și snack-urile sărate pot dezechilibra flora intestinală și produce dezechilibre în procesul de digestie alimentară. De asemenea, ele pot favoriza anumite tulburări digestive, în genul flatulenței în exces.

10. Întrerupe postul dacă observi că ceva nu este în regulă

Dacă observi schimbări în starea de sănătate, ia o pauză și cercetează cauza. Fă-ți analize de sânge și vezi exact ce carențe ai în alimentație și dacă le poți suplini prin aport de proteine vegetale.

Rezumând, este important ca dieta adoptată în timpul postului să fie una cât mai echilibrată, să suplinească necesarul caloric normal al organismului. De asemenea, pe lângă alimentație, este important și stilul de viață adoptat, respectiv creșterea activităților fizice sau evitarea sedentarismului.