Decese care ar fi putut fi evitate cu ajutorul intervenției salvatoare a medicilor! Cum poți salva vieți în caz de urgență?

Author: Alina Petre
Actualizat: 20 ian 2023, 15:19

În ultima lună cel puțin patru nenorociri s-au întâmplat deoarece oamenii nu știu cum să acorde primul ajutor, echipajul mobil de ajutor specializat a ajuns prea târziu iar ei nu au putut/știut să apeleze telefonic un medic ca să ofere telesuport.

Bebeluș înecat cu propria vomă

O fețită din judetul Neamț, în vârstă de doar 4 luni, s-a înecat cu propria-i vomă, și a murit pentru că familia nu a știu ce să-i facă. Și niciun medic nu a putut fi contactat telefonic, nenorocirea petrecându-se în timpul nopții. Până la sosirea ambulanței a fost prea târziu.

Dacă părinții ar fi apelat la un serviciu de urgență video, fetița probabil ca ar fi putut fi salvată. Cu ajutorul medicilor care îi pot îndruma pe părinți ce să facă.

În astfel de situații, dacă micuțul este conștient, trebuie poziționat rapid pe antebrațul adultului, cu capul în jos, iar cu degetele aceleiași mâini i se fixează bărbia. În acest timp, cu cealaltă mână se aplică lovituri interscapulovertebrale 5-10-15- poate și 20, până la reluarea respirațiilor spontane.

Dacă micuțul este inconștient, după o încercare rapidă de a elimina conținutul traheo-bronșic prin manevra descrisă mai sus, se trece urgent la aplicarea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie, cu compresii toracice și ventilații gură-la- gură, conform raportului 15 compresii/2 ventilații.

Adolescentă decedată în timpul antrenamentului sportiv

O adolescentă de doar 13 ani a cazut secerata în timpul unui antrenament la Clubul Sportiv Școlar din Piatra Neamț. Ambulanța a ajuns la fața locului și a preluat-o pe sportivă însă, din păcate, la spital a fost declarat decesul.

Infarct în trafic

Un băiețel de 10 ani, aflat în mașină cu tatăl său, a asistat neputincios la moartea părintelui care era la volan, în trafic. Bărbatul avea doar 39 de ani și a făcut infarct miocardic. Până ca echipajul de urgență a ajuns la fața locului, bărbatul nu a mai putut fi ajutat.

Tânără înecată în timpul cinei

O tânără de doar 24 de ani a murit după ce s-a înecat în timp ce lua cina. Din păcate, ambulanța a ajuns după 45 de minute, când totul era prea târziu.

Tânăra ar fi putut fi salvată dacă cei din jur ar fi știut cum să aplice manevra Heimlich, sau dacă ar fi apelat urgent/imediat la un serviciu de medicină de urgență online, de unde ar fi putut fi îndrumați de catre medicii urgentiști, cum să reacționeze în caz de urgență.

e-TELEDOC, platforma care salvează vieți

Din păcate, astfel de tragedii se întâmplă frecvent. Situații în care oamenii au/fac infarct și cad secerați, par să devină o obișnuință. Iar cele în care copiii se îneacă cu propria vomă sau cu diverse jucării, ori mâncare, sunt mai frecvente decât îți poți imagina. Tocmai de aceea este crucial ca cei din jur să știe cum să reacționeze în astfel de situații. Sau la cine să apeleze. În acest mod, multe vieți ar putea fi salvate.

Dacă te abonezi la eTELEDOC, oricine din familia ta poate suna medicul de gardă atunci când apare o urgență medicală. Există linie nonstop dedicată pediatriei. Serviciul poate fi accesat oricând, de oriunde, prin apăsarea unui singur buton, și intri în doar 21 de secunde, într-un videocall cu medicul urgentist de gardă. În cazul înecării cu un aliment, al unui infarct, AVC sau alte situații de urgență, este foarte important să ai expertiza unui medic urgentist, care să-ți spună exact cum să reacționezi rapid și eficient.

În plus, medicii urgentiști de pe platformă sunt în legătură directă cu serviciul 112 și, atunci când e cazul, acesta va direcționa ambulanța către adresa la care te afli pentru că aplicația eTELEDOC detectează geolocația ta. Iar în tot acest timp, medicul te va îndruma să parcurgi pașii necesari pentru a te auto salva sau pentru a salva persoana de lângă tine. Și va rămâne conectat cu tine până la sosirea ambulanței.

În situațiile în care urgența ta nu este amenințătoare de viață, și poate fi gestionată pe videocall, consultația se finalizează cu eliberarea unei rețete și cazul poate fi rezolvat, în acest mod, în totalitate.

Prin urmare, un simplu abonament pe o astfel de platformă poate aduce mult ajutor, poate chiar salva multe vieți. Un abonament pentru întreaga familie poate crea o stare de liniște și de confort deoarece știi că în cazul unei situații medicale apărute pe neașteptate, vei avea parte de servicii medicale de calitate excepțională.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.