Dragoș Pîslaru, eurodeputat REPER, susține că directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creștere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România.
Salariul minim ar putea crește cu 500 de lei! Când va intra în vigoare
"Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă muncești, ar trebui să ai suficienți bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ți ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim și abia își duc viața de la o lună la alta.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
E important să știe că dacă va exista inflație, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va crește cu rata inflației. Iar dacă va exista creștere economică, de asemenea, salariul minim va crește", a declarat, pentru News.ro, Dragoș Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.
Prin adoptarea acestei directive se urmărește o creștere de cel puțin 500 de lei salariului minim național.
"Ținta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Așadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creștere de cel puțin 500 și ceva de lei salariului minim național. Evident, a avea o astfel de creștere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înțelegere clară de a pune niște indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu și salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face.
Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puțin peste 2.000 de lei net.