Decizia Dumei de Stat care permite Rusiei să nu mai respecte deciziile CEDO: „Unele din deciziile ei sunt în contradicție directă cu Constituția rusă”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 08 mar 2023, 00:40

Decizia Dumei de Stat care permite Rusiei să nu mai respecte deciziile CEDO: „Unele din deciziile ei sunt în contradicție directă cu Constituția rusă”

Sursa: Twitter

Duma de Stat a adoptat, marți, o lege care dă voie Rusiei să nu mai aplice deciziile Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), după ce a fost exclusă, în martie, din Consiliul Europei.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat, marţi, o lege care dă voie Rusiei să nu mai aplice hotărârile Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), după ce a fost exclusă, în martie, din Consiliul Europei, potrivit AFP, citat de Agerpres și de financialintelligence.ro.

Rusia nu mai pune în aplicare deciziile CEDO, datorită legii adoptate de Duma de Stat

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva ţării noastre în mâinile oamenilor politici occidentali”, a spus Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, într-un comunicat apărut după vot.

„Unele din deciziile ei sunt în contradicţie directă cu Constituţia rusă, cu valorile şi tradiţiile noastre”, a mai precizat acesta.

Citeste si: Cu temele făcute și cu ochii plini de lacrimi, o fetiță din Mariupol își așteaptă în zadar mama. Uzina Azovstal a devenit „locul vieții și al morții„ și pentru Alice, o tânără mamă ucraineancă

Datorită acestei legi, Rusia nu va mai pune în aplicare hotărârile CEDO adoptate după 15 martie, dată la care Moscova a anunțat că se va retrage din Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

La o zi distanță, Rusia a fost exclusă oficial din Consiliul Europei, decizie luată în urma războiului pornit în Ucraina, pe data de 24 februarie.

După ce a plecat din Consiliul Europei, Rusia s-a retras din Convenţia europeană a drepturilor omului, potrivit financialintelligence.ro.

Cu toate astea, Rusia trebuie oficial să se conformeze Convenției europene a drepturilor omului până la data de 16 septembrie, când se va opri să mai fie „Înaltă parte contractantă”.

Citeste si: Rusia a început exerciții militare „intense” cu armament nuclear. Temerile legate de un război nuclear sunt din ce în ce mai mari

Conform președintelui Dumei, Viaceslav Volodin, daunele şi interesele pe care Rusia le-a suportat de la CEDO înainte de 15 martie vor fi achitate „doar în ruble şi numai în conturile băncilor publice ruse”.

Până la acest moment, Rusia livra cele mai multe dosare la CEDO. Așadar, din cele 70.000 de dosare care se află pe rol la curtea de la Strasbourg, aproape un sfert (24,2%) aveau legătură cu cetăţenii ruşi.

 

Taguri: