Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat, marţi, o lege care dă voie Rusiei să nu mai aplice hotărârile Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), după ce a fost exclusă, în martie, din Consiliul Europei, potrivit AFP, citat de Agerpres și de financialintelligence.ro.
Rusia nu mai pune în aplicare deciziile CEDO, datorită legii adoptate de Duma de Stat
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva ţării noastre în mâinile oamenilor politici occidentali”, a spus Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, într-un comunicat apărut după vot.
„Unele din deciziile ei sunt în contradicţie directă cu Constituţia rusă, cu valorile şi tradiţiile noastre”, a mai precizat acesta.
Datorită acestei legi, Rusia nu va mai pune în aplicare hotărârile CEDO adoptate după 15 martie, dată la care Moscova a anunțat că se va retrage din Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
La o zi distanță, Rusia a fost exclusă oficial din Consiliul Europei, decizie luată în urma războiului pornit în Ucraina, pe data de 24 februarie. După ce a plecat din Consiliul Europei, Rusia s-a retras din Convenţia europeană a drepturilor omului, potrivit financialintelligence.ro.
Cu toate astea, Rusia trebuie oficial să se conformeze Convenției europene a drepturilor omului până la data de 16 septembrie, când se va opri să mai fie „Înaltă parte contractantă”.
Conform președintelui Dumei, Viaceslav Volodin, daunele şi interesele pe care Rusia le-a suportat de la CEDO înainte de 15 martie vor fi achitate „doar în ruble şi numai în conturile băncilor publice ruse”.
Până la acest moment, Rusia livra cele mai multe dosare la CEDO. Așadar, din cele 70.000 de dosare care se află pe rol la curtea de la Strasbourg, aproape un sfert (24,2%) aveau legătură cu cetăţenii ruşi.