Decizia fără precedent pe care ar putea lua-o Vladimir Putin pe 9 mai! La ce riscuri este supusă Ucraina

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 03 feb 2023, 03:15

Decizia fără precedent pe care ar putea lua-o Vladimir Putin pe 9 mai! La ce riscuri este supusă Ucraina

Sursa: Instagram leadervladimirputin

Pe data de 9 mai, se sărbătorește Ziua Victoriei în Rusia, comemorându-se învingerea naziștilor de către ruși în anul 1945.

Oficialii americani şi occidentali sunt de părere că există o posibilitate ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în timp ce arma trupele ruse încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei, potrivit Le Figaro, citat de România TV.

Rusia ar putea să intre oficial în război cu Ucraina pe 9 mai

Oficialii occidentali își mențin de mult părerea potrivit căreia Vladimir Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei de 9 mai pentru a începe în mod oficial războiul în Ucraina, lucru pe care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a negat vehement.

„Cred că va încerca să iasă din «operaţiunea sa specială»”, a spus, săptămâna trecută, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la postul de radio LBC.

„El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a mai precizat Ben Wallace.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 69 de război în Ucraina. 200.000 de copii ucraineni au fost duși în Rusia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a spus, luni, că există „motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ned Price a subliniat că știe tot despre  „speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război” pe 9 mai.

„Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească recruţii într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumea că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a declarat Ned Price.

Citeste si: În ce condiții ar putea să redevină obligatorie armata: „Avem un proiect de lege”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, luni, că declaraţia ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit căreia Adolf Hitler avea origini evreieşti, demonstrează că Rusia a uitat sau nu a învăţat deloc lecţiile celui de-al doilea război mondial, transmite Reuters, citat de România TV.

„Nu am cuvinte... Nimeni nu a auzit vreo dezminţire sau vreo justificare de la Moscova. Tot ce avem de acolo este linişte... asta înseamnă că liderii ruşi au uitat toate lecţiile celui de-al doilea război mondial”, a transmis Volodimir Zelenski, care este evreu, într-un mesaj video.

„Sau poate că nu au învăţat niciodată acele lecţii”, a încheiat preşedintele Ucrainei.