Decizia finală luată de liderii PSD în ceea ce privește plafonarea prețurilor! Cât vor plăti românii

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 31 mai 2023, 00:20

Decizia finală luată de liderii PSD în ceea ce privește plafonarea prețurilor

Sursa: Istock

PSD a luat decizia finală în ceea ce privește plafonarea prețurilor. Începând cu data de 1 septembrie, toate companiile din energie vor fi obligate să plătească o taxă pe profit, în timp ce Uniunea Europeană se pregătește să intervină în criza energetică.

PSD a anunțat ieri, 30 august, ce se va întâmpla cu plafonarea prețurilor. Măsurile au fost luate, după ce prețul gazului și cel al energiei electrice a explodat în ultimele luni, de când a început războiul din Ucraina.

Plafonarea prețurilor rămâne valabilă până pe data de 31 august 2022

Românii vor răsufla ușurați în continuare, întrucât liderii PSD au anunțat că facturile la energie vor fi plafonate până la finalul verii viitoare, însemnând un an întreg, de astăzi. Inițial, facturile trebuiau plafonate până pe data de 31 martie.

În tot acest timp, Uniunea Europeană a avertizat că va interveni puternic, pentru ca prețul le energie să scadă, iar Gazprom a anunțat că Nordstream va fi închisă total pentru patru zile.

La curentul electric, românii vor plăti cel mult 0,8 lei/ kWh, în timp ce, la gaze, prețul este de 0.31 lei/ kWh.

Pentru ca schema de plafonare să poată fi susținută, furnizorii, producătorii și traderii vor fi obligați să plătească o taxă de solidaritate ce va fi calculată în funcție de profit.

Citeste si: Noi scumpiri din toamnă. Prețurile vor crește cu „cel puțin 20%-30%”

În doar câteva ore, proiectul, deși este încă neanunțat, urmează să fie regăsit într-o ordonanță de urgență ce va fi aprobată de către Guvernul României.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Decizia finală luată de liderii PSD în ceea ce privește plafonarea prețurilor
[Sursa: Istock]

În anul 2020, 1 mWh costa 40 de euro, iar, în anul 2021, acesta ajunsese să coste 100 de euro. Din cauza lipsei vântului, a secetei, dar și din cauza unui reactor ce a fost oprit, România a fost nevoită să importe un sfert din necesarul de energie.

Mihai Tudose susține că banii vor fi recuperați de la firme

Mihai Tudose, membru al Parlamentului European, a spus că toate diferențele colosale vor fi recuperate de la firme, din „profiturile nejustificate”.

„Toată această gaură între furnizori şi consumatori intră în buzunarele unor firme, care nu fac decât să plimbe nişte hârtii- nu i-aţi văzut cu găletuşa de curent în spate- şi este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei, din acele profituri nejustificate”, a spus acesta.

„Diferenţa până la sumele exorbitante care se vehiculează pe pieţele spot, 3.000, 3.000 şi ceva de lei, nu sunt preţurile cu care vând producătorii mari. Este clar că se întâmplă şi altceva”, a declarat și Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Citeste si: Iluminatul public, redus la jumătate într-un oraș. Un important obiectiv turistic nu va mai fi iluminat noaptea

Uniunea Europeană vrea să separe prețul de energie de cel al gazelor, iar planul de reformă urmează să fie anunțat săptămâna următoare, pe data de 9 septembrie, în cadrul reuniunii miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană, conform observatornews.ro.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.