Decizie ce ar putea influența milioane de firme. Antreprenorii vor avea de suferit

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 16 nov 2022, 10:20

Decizie ce ar putea influenta milioane de firme. Antreprenorii ar putea avea de suferit

Sursa: PixaBay

Este decizia care ar putea influența milioane de firme de pe piața din România. Antreprenorii care ar urma să acceseze fonduri UE vor avea de suferit.

Vești proaste pentru patronii IMM! Aceștia se tem că se poate anula și Acțiunea 4.1.1-POC, prin care antreprenorii ar urma să acceseze fonduri europene de până la 1 milion de euro pe proiect, așa cum a fost anulată și Măsura 3.

Decizie ce ar putea influența milioane de firme

Potrivit StartupCafe.ro, CNIPMMR trage un semnal de alarmă că Acțiunea 4.1.1 ”Investiții în activități productive” ar putea să nu mai fie implementată din cauza unor întârzieri ale procedurilor la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). 

Patronii IMM au enumerat următoarele motive pentru care sesiunea de finanțare urmează să se anuleze:

-În data de 26 august 2021 AM POC a publicat în consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive”, consultare publică fără niciun rezultat.

- În data de 10 septembrie 2021 AM POC a publicat din nou în consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acțiunii 4.1.1

– „Investiții în activități productive”. În plus, în perioada septembrie-decembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și AM POC a derulat întâlniri și consultări cu mediul de afaceri în cadrul cărora reprezentanții mediului de afaceri au prezentat necesitățile reale ale IMM-urilor și principiile esențiale pentru acordarea de șanse egale tuturor. Deși AM POC era pregătit să lanseze apelul în dată de 27 decembrie, s-a convenit asupra faptului ca acesta să publice în luna decembrie Ghidul consolidat (formă finală fără avizul DG Regio), iar după obținerea avizului DG Regio să fie publicată formă finală oficială. 

- În dată de 21 decembrie 2021 AM POC a publicat din nou în consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive”, deși acesta mai fusese de 2 ori în consultare publică, iar modificările care trebuiau realizate reprezentau rezultatul consultărilor.

- Deși AM POC insistă asupra lansării apelului în dată de 27 decembrie pentru a avea timp suficient pentru evaluarea proiectelor depuse și semnarea contractelor de finanțare până la 30.06.2022,

nici până în ziua de astăzi, 15 februarie 2022, nu a fost publicat un ghid consolidat/ghid final.

- Trebuie să existe o perioadă de 30 de zile de la data publicării ghidului final/consolidat până la data lansării apelului de proiecte.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- În dată de 9 februarie AM POC a publicat Consultarea de piață privind stabilirea valorii estimate pentru procedură având ca obiect „Servicii de consultanță pentru evaluarea proiectelor primite în cadrul Axei prioritare IV, Acțiunea 4.1.1 Investiții în activități productive din cadrul POC”.

-Semnarea contractelor de finanțare trebuie să se realizeze obligatoriu până la 30.06.2022.

Citeste si: Noi măsuri de ajutor pentru românii afectați de creșterea facturilor la energie. Consumatorii casnici cu un consum lunar sub 300 Kwh vor beneficia de o schemă de protecţie cu TVA redus la 5%, începând de la 1 aprilie

Ce se știe până acum despre acest proiect

Ministrul Ivestițiilor a precizat că ghidul final al solicitantului în ceea pe privește Acțiunea 4.1.1 va fi publicat după ce primește avizul de la Comisia Europeană și publicarea schemei de ajutor de stat în Monitorul Oficial. Termenul estimativ de lansare este începutul lunii martie.

Solicitanții vor avea la dispoziție 5 zile calendaristice pe a-și depune proiectele în sistemul electronic. Aceștia ar urma să aplice în aplicația IMM RECOVER.

Pentru contractare aplicantul selectat la finanțare va primi de la MIPE solicitarea de a încărca în platforma electronică MySMIS proiectul și toate documentele pe baza cărora s-a făcut evaluarea în platforma IMM RECOVER. Mai exact, se va lucra pe ambele platforme( portaul de granturi IMM și sistemul MySMIS-2014).

Persoanele care vor să se înscrie au la dispoziție și aplicația electronică realizată de aplicația electronică realizată de startup-ul românesc SMIS.ro, prin care se pot genera o serie de documente. Scrierea proiectului în această aplicație, POCSketch, se poate face gratuit, iar generarea documentelor se face prin achizitia unei licente, preturile incepand de la 700 lei. 

Așadar, bugetul total al liniei de finanțare este de aproape 360 milioane euro.

Citeste si: Cum se compensează facturile de la 1 februarie 2022! Câți bani vor cheltui românii pentru gaze și electricitate