Codul Urbanismului, aflat în proces de adoptare, introduce modificări importante pentru reducerea birocrației și facilitarea procesului de construire a case lor mici.
Ce noi măsuri se aplică pentru proprietarii de case și terenuri din România
Una dintre cele mai notabile schimbări este eliminarea necesității autorizației de construire pentru anumite categorii de proiecte. Acestea vor putea fi realizate pe baza unei simple notificări către primărie.
De asemenea, pentru locuințele mici din mediul rural, cu o suprafață de cel mult 150 de metri pătrați și construite pe un singur nivel, autorizația de construire nu va mai fi obligatorie, cu condiția ca acestea să respecte anumite cerințe stricte. Proiectele vor trebui întocmite de specialiști, iar primăriile vor analiza dacă ele se încadrează în planurile urbanistice locale.
„Alte tipuri de construcţii care vor putea fi construite pe baza unei notificări la primărie – terase, garaje, bucătării de vară, chiar şi case de o dimensiune mai mică în mediul rural, pe baza unui proiect întocmit de un specialist, adică de un proiectant sau de un arhitect, nu vorbim despre după cum vrea cetăţeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului şi aşa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal şi de detaliu şi vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case şi îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber şi nu mai fac această procedură de certificat de urbanism şi autorizaţie de construire, care ţine luni întregi şi intră într-o birocraţie inevitabilă”, a spus ministrul, citat de Capital.
Cseke Attila a subliniat că această abordare urmărește să sprijine dezvoltarea zonelor rurale, oferind o soluție mai rapidă și mai puțin costisitoare pentru micii proprietari. În același timp, modificările propuse vizează reducerea timpului necesar pentru obținerea avizelor și certificatelor de urbanism.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Ce a transmis ministrul Dezvoltării despre noul Cod al Urbanismului
Odată cu implementarea noului Cod al Urbanismului, toate avizele necesare vor fi emise simultan, printr-un proces unificat. Acest sistem va include și o platformă digitală care va permite proprietarilor să depună documentele online, eliminând nevoia deplasărilor inutile și accelerând întregul proces administrativ.
„Propunerea din Codul Urbanismului, aşa cum este în Parlament, este casă unifamilială, pentru nevoi personale, adică nu începem să construim nu ştiu câte, în mediul rural, de maxim 150 metri pătraţi, la un singur nivel. Deci nu mansardă, nu etaje şi aşa mai departe, deci de un singur nivel, încă o dată, pe baza unor proiecte întocmite de un specialist”, a declarat ministrul Dezvoltării.
Aceste reforme sunt inspirate din practici internaționale și au ca scop reducerea blocajelor birocratice, modernizarea legislației și sprijinirea dezvoltării sustenabile a comunităților. Ministrul a declarat că simplificarea procedurilor și digitalizarea procesului reprezintă pași esențiali pentru a transforma domeniul construcțiilor și urbanismului din România.
„Este un model pe care l-am luat din Occident, nu e un model inventat de noi în România, se încadrează în tot ceea ce se doreşte a se construi în zona respectivă, se dă drumul.
Dacă primăria nu este de acord, are posibilitatea în 15 zile să spună ‘nu sunt de acord’, trebuie să fii la certificat de urbanism sau autorizaţie de construire, urmărind procedura, hai să zic, mai amplă, mai complexă. Deci autorităţile locale vor avea nişte pârghii pentru a mai degreva din această birocraţie”, a mai spus Cseke Attila, potrivit sursei citate.