Procurorii au luat decizia in cazul fostului ofiter MAI care a infectat zeci de medici de la Spitalul Gerota si alte persoane! Ce se intampla cu barbatul

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 29 ian 2021, 13:30

Fostul ofițer MAI, acuzat că a infectat mai multe cadre medicale de la Spitalul Gerota, scapă de urmărirea penală, pentru zădărnicirea bolilor. Procurorii Parchetului General au clasat cazul.

Decizie in cazul ofiterului MAI care a infectat zeci de persoane Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 alin. 1 Cod penal) și fals în declarații( art.326 Cod penal), fapte presupus comise de către fostul șef de Poliție, infectat cu virusul SARS-COV-2 și internat în data de 5 martie la Spitalul de urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”, informează Digi24.

Procurorii Parchetului General au stabilit că probele în dosar nu au putut stabili cu certitudine că fostul ofițer ar fi fost sursa infectării pacienților și a cadrelor medicale de la Spitalul Gerota, Ca argument este adusă lipsa unor testări făcute asupra celorlalți pacienți sau a personalului medical aflat la serviciu când el era internat, astfel că sursa rămâne nesigură.

Sunt mai multe variante pentru care s-ar fi putut ajunge la transformarea spitalului în focar, potrivit anchetatorilor.

„Urmare probatoriului administrat nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”. În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienți, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „inițială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probațiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate”, potrivit unui comunicat al PICCJ.

Decizie in cazul ofiterului MAI care a infectat zeci de persoane

Cercetările au mai stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel, spun anchetatorii.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Procurorii au clasat și cercetarea privind falsul în declarații, cu privire la faptul că bărbatul nu a completat în formular vizita făcută în Israel. Anchetatorii au decis că la momentul în care pacientul era internat, Israelul nu se afla pe lista statelor cu răspândire generalizată, deci nu avea obligația de a declara călătoria. Totodată, formularul nu era impus la nivel național, era un formular liber, au mai stabilit procurorii.

„În ceea ce privește ,,Formularul de evaluare a riscului infecțios la internare”, asumat prin semnătură de făptuitor cu ocazia internării la Spitalul de Urgență „Profesor doctor Dimitrie Gerota”, precizăm că acesta este un document intern și a fost introdus și atașat foii de observație clinică generală la inițiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la data de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecții Asociate Asistenței Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenței infecțiilor”, potrivit Parchetului General.

 

Sursa foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea