Un oraș din România le va oferi 3.000 de lei persoanelor care suferă de depresie, pentru a-i ajuta să se trateze.
Bani pentru persoanele cu depresie
Persoanele care suferă de depresie ar urma să primească un sprijin financiar în valoare de 3.000 de lei, sub formă de tichete valorice. Decizia a fost luată de către Consiliul Local Constanța, pentru a-i ajuta pe cei care suferă de această afecțiune și care ar putea să se trateze prin intermediul psihoterapiei.
Citește și: Cărți de psihologie care-ți ”vorbesc” despre psihicul uman și suferințe, pe înțelesul tău
Conform acestui proiect, sprijinul financiar se va acorda o singură dată şi va fi folosit exclusiv la plata psihoterapiei necesare pentru tratarea depresiei, oferită în cabinete acreditate de Colegiul Psihologilor din România.
Proiectul a fost inițiat de către grupul consilierilor PSD din CLM Constanța și a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Trebuiesc îndeplinite anumite condiții
Costin Răsăuţeanu a declarant că: „Acest proiect este depus de ceva timp. Faptul că se află pe ordinea de zi ne arată că lucrurile intră într-o normalitate şi că procesul legislativ democratic nu este încălcat, e un proiect care vine să răspundă unor nevoi de actualitate, această boală invizibilă, cruntă, depresia, cu care din păcate în ultimii doi ani de zile se confruntă foarte multe persoane – de la mame, tineri şi până la vârstnici.
Citește și: Ce este astenia de primăvară și cum poate fi tratată
Persoane care din cauza pandemiei, din cauza situațiilor precare pe care le au sau crizele economice, războiul au făcut ca cifrele celor cu depresie să explodeze în mod îngrijorător, cifrele de sinucideri au crescut în mod îngrijorător în rândul tinerilor. Considerăm că acest proiect este unul benefic pentru comunitatea noastră”.
Persoana beneficiară trebuie să îndeplinească următoarele condiții de acordare a sprijinului financiar: să aibă domiciliul stabil pe raza municipiului Constanța de cel puțin un an; să fie diagnosticată cu depresie, în baza unei scrisori medicale eliberate de către un medic specialist; venitul net pe membru de familie (sau persoană singură) să fie în ultima lună sub 5.000 de lei; să depună cererea pentru acordarea sprijinului financiar.
Ce este depresia
Depresia reprezintă una dintre cele mai comune forme de tulburare mintală ale populației. Are o prevalență de până la 15% și este asociată cu un grad substanțial de morbiditate și mortalitate fiind o problemă majoră în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Potrivit datelor recente, depresia majoră este cauza numărul cinci a dizabilității la nivel mondial, reprezentând aproximativ 4% din totalitatea bolilor din lume.
Este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și de pierdere a interesului sau a plăcerii. Denumită și depresie clinică, aceasta afectează modul în care o persoană simte, gândește și se comportă și poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice. Există posibilitatea să apară dificultăți în desfășurarea activităților normale de zi cu zi și, uneori, impresia că viața nu merită trăită. Episodul depresiv este trăit ca o tristețe vitală, acompaniată de pierderea bucuriei de a trăi, de golire și neliniște interioară.
Sursă: capital.ro