Pe lângă asta, statul va compensa doar 85% din consumul companiilor mici și mijlocii la un preț de 1 leu/kWh, iar producătorii, traderii și furnizorii vor achita o taxă de solidaritate de la 1 septembrie 2022, arată Digi24.
Cât vom plăti pentru energie electrică
- maxim 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0- 100 KWh inclusiv;
- maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01- 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează la preț întreg.
- maxim 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.
- maxim 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.
- pentru celelalte instituţii publice, preţul va fi de maxim 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021.
Pentru consumul din intervalul 1 aprilie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
- maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.
Măsurile vor fi aplicate până la sfârșitul lunii august 2023, arată Ordonanța, care poate fi citită AICI.
Ordonanța este menită să protejeze populația în fața majorărilor de prețuri
Premierul Nicolae Ciucă a explicat joi, în şedinţa de guvern, că Ordonanța 27/2022 și schimbările acesteia sunt menite să protejeze populația în fața majorărilor de prețuri, vizibile la energie și gaze.
„Practic, prin modificările pe care le vom aduce Ordonanţei de Guvern nr. 27, nu facem altceva decât să consolidăm şi să extindem măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei de creşterile la preţul energiei şi gazelor naturale. Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi, am extins şi perioada de valabilitate a acestei ordonanţe. Practic, am prelungit cu un an şi va fi valabilă până la data de 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare/ compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens şi de asemenea am luat măsuri pentru a ne asigura că piaţa internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale şi, desigur, avem funcţionale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna”, a declarat Nicolae Ciucă.
„Totodată, suntem pregătiţi ca în funcţie de deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre şi să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene”, a mai precizat premierul României.