Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare de la data de 1 septembrie 2024, însă pensionarii ce și-au depus dosarul de pensionare după această dată au început să se îngrijoreze din cauza deciziei ce a întârziat să apară. Iată care este motivul pentru care s-a întârziat emiterea acestora.
Deciziile de pensionare după nouă lege a pensiile au început să fie emise
Ultima lună a anului 2024 le aduce o surpriză plăcută pensionarilor din România.
Reprezentanții Caselor de pensii au explicat că softul utilizat pentru recalcularea pensiilor a avut probleme tehnice, motivul care a întârziat emiterea deciziilor de pensionare pentru pensionarii ce și-au depus dosarul după 1 septembrie 2024.
Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a adăugat că pentru pensionarii nou-intrați în sistem programul este cu totul diferit de cel pentru recalculare. Daniel Baciu a menționat și că se lucrează intens, astfel încât deciziile dosarelor de pensionare depuse după 1 septembrie 2024 să fie emise în luna decembrie a anului 2024.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani
„Acest program este complet diferit de cel utilizat pentru recalculare. Vorbim despre un nou sistem care gestionează condițiile de eligibilitate, calculul pensiilor și punctele de stabilitate. În momentul de față, aplicația nu este complet funcțională, iar colegii noștri lucrează intens, chiar și după ora 22:00, pentru a testa și a pune la punct acest sistem”, a precizat președintele Casei de Pensii, potrivit antena3.ro.
Când se încheie mica recalculare?
Marea recalculare a pensiilor s-a finalizat la începutul lunii septembrie, atunci când aproximativ 4 milioane de români au primit o creștere a pensiei. În aceeași zi a început și „mica recalculare”, cea în care sunt luate în calcul la recalcularea pensiei și veniturile nepermanente ale pensionarilor.
„Noua lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, au precizat reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), potrivit romaniatv.net.
Mica recalculare se încheie la data de 1 martie 2025, zi până la care pensionarii pot duce la Casa de Pensii adeverințe doveditoare care să arate că au avut parte de venituri nepermanente. Aceste documente pot fi depuse doar de pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 2001.