Declarație Unică 2022. Cine trebuie să depună formularul 212 și care sunt penalizările

Autor: Lavinia Medrea

Declarație unică 2022

Sursa: HotNews

Formularul 212 a fost postat în Monitorul Oficial, alături de indicațiile de completare și termenul de depunere. Toate persoanele care trebuie să completeze Declarația Unică trebuie să știe cum să procedeze și când să fie depusă.

Persoanele fizice autorizate (PFA), cei cu profesii libere, persoanele cu venituri din chirii, tranzacții cu criptomonede și alte persoane fizice care obțin venituri din activități independente au posibilitatea de a completa de pe data de 5 ianuarie 2022 Declarația Unică sub formă de PDF editabil, pentru depunerea online la ANAF.

Declaraţia Unică 2022. Cine trebuie să completeze formularul 212 și până când trebuie depus

  • Declaraţia unică trebuie depusă până pe 25 mai.
  • Declarația Unică se depune de către persoanele fizice care au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.
  • Plafonul din acest an este de 30.600 de lei, respectiv 12 salarii minim brute pe economie (salariul minim brut de la 1 ianuarie este de 2.550 lei).

Citeste si: Românii afectați de pandemie vor primi sprijin din partea statului. Cine încasează 75% din salariul mediu brut pe economie

  • Declaraţia unică încă se poate depune pe format de hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
  • Data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz. Declaraţia unică se poate depune şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV); pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Unde se depune Declarația Unică

Declaraţia Unică se depune în format fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Data depunerii declaraţiei în format fizic este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.

Citeste si: Influencerii au intrat în vizorul ANAF! Ce reacție a avut Selly la auzul anunțului că urmează să fie verificate veniturile influencerilor: „Nu am nimic de ascuns”

Declarația Unică mai poate fi depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă:

  • prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);
  • pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Amenzile pentru nedepunerea în termen a Declarației Unice sunt cuprinse între 50 și 500 de lei.

În maxim de 15 zile de la momentul în care listele cu persoanele fizice care nu și-au depus formularul sunt finisate, persoanele respective vor primi o notificare în vederea depunerii Declarației Unice.

În caz contrar, autoritatea fiscală va trece la stabilirea din oficiu a obligațiilor de plată. Se poate începe, de asemenea, executarea silita. Se vor prelua informații precum:

  • Informații din alte declarații fiscale depuse anterior;
  • Decizii de impunere generate de inspecții fiscale anterioare;
  • Informații de la terți;
  • Estimări privind activități efectuate în condiții similare de alți contribuabili:
  • Normele de venit adoptate prin tranșe de venit.

 

 

 

Taguri: