Un român de 23 de ani, Petru Samolinski, și-a pierdut viața în Congo în timp ce își risca viața pentru a strânge bani necesari achiziționării unui apartament. Tânărul a fost ucis de o rachetă trasă de grupările rebele în timpul unei misiuni de recunoaștere, care a avut loc la granița dintre Congo și Rwanda. Doi alți români au fost răniți în explozie, însă starea lor este stabilă, în timp ce un camarad din Republica Moldova se află în stare gravă.
Petru plecase pentru a strânge bani de un apartament
Petru a acceptat să devină mercenar, o meserie extrem de riscantă, atras de salariul de 5.000 de dolari pe lună. Această decizie a fost motivată de dorința de a-și cumpăra un apartament și de a-și asigura un viitor alături de iubita sa.
„Ieri am vorbit cu el, înainte să se întâmple.
Atacul a avut loc în timpul unei misiuni de recunoaștere cu drona. Grupul în care se afla Petru a fost ținta unei rachete ghidate lansate de mișcarea rebelă M23 de la o distanță de patru până la șapte kilometri.
„A murit în suflul exploziei. A fost singurul care a murit pe loc. Era foarte curajos și spunea mereu că ce vrea Dumnezeu să se întâmple, aia să fie”, a declarat iubita sa.
Familia lui Petru este devastată de pierderea suferită. Tatăl său a spus cu durere: „I-am făcut eu casă la cimitir acum”.
Mătușa sa a adăugat că Petru intenționa să se întoarcă acasă după această ultimă misiune pentru a-și cumpăra un apartament și a se stabili împreună cu iubita sa.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Mai avea 3 luni de stat în Congo, în ultima sa misiune
Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Franceză și comandant al mercenarilor români în Congo, a explicat că majoritatea românilor care vin aici nu o fac pentru aventură, ci din necesitate.
„Românii care vin aici, nu vin de aventură. Vin de nevoie. Salariile sunt mici în România, au credite, au familii de întreținut, știu ce risc e și totuși își riscă viața pentru un trai mai bun”, a declarat Potra.
Petru Samolinski era pasionat de sporturi de contact și practicase arte marțiale de mic. În fotografiile de pe rețelele sociale se poate vedea pasiunea sa pentru aceste activități. El se afla în zona de conflict din Congo de anul trecut și mai avea doar trei luni până la încheierea ultimei sale misiuni.
Salariile mercenarilor români în Congo sunt considerabile, ajungând la 5.000 de dolari pe lună. Aceștia sunt de obicei foști militari, jandarmi, polițiști sau angajați ai firmelor de pază, atrași de perspectivele financiare, deși conștienți de riscurile majore implicate.
„Fiecare misiune de genul acesta, de contractori, își are riscurile ei. Iar fiecare om care decide să meargă în zonele de conflict își asumă aceste riscuri”, a spus un fost mercenar. Tragedia lui Petru subliniază realitatea dură a celor care, din disperare financiară, își riscă viața în cele mai periculoase colțuri ale lumii în speranța unui viitor mai bun.
„A vrut să depășească puțin condiția financiară. Să treacă peste sistemul acesta românesc în care doar oamenii cu bani reușesc să facă bani”, a completat iubita lui Petru.