Decodarea Chinei: De ce Beijingul și Washingtonul au nevoie unul de celălalt

Autor: Bogdan Frațilă

Presa chineză este euforică după deplasarea lui Xi Jinping la San Francisco pentru un summit cu Joe Biden. Cei doi lideri au fost prietenoși

Sursa: PixaBay

Presa chineză este euforică după deplasarea lui Xi Jinping la San Francisco pentru un summit cu Joe Biden. Cei doi lideri au fost prietenoși

Presa chineză este euforică după deplasarea lui Xi Jinping la San Francisco pentru un summit cu Joe Biden. Cei doi lideri au fost prietenoși, dar fracturi profunde încă se ascund sub suprafață.
"Acesta este un vehicul frumos", a comentat președintele american Joe Biden în timp ce își lua rămas bun de la omologul său chinez Xi Jinping săptămâna aceasta în fața domeniului Filoli, în apropiere de San Francisco.
Cei doi lideri se întâlniseră față în față pentru prima dată în mai bine de un an, cu ocazia summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).


"Este fabricată în China- un Hongqi", a răspuns Xi, stând lângă limuzina sa cu motor V12, blindată. "Deschideți ușa, aruncați o privire!".
Biden a făcut acest lucru, apoi a arătat spre propria limuzină prezidențială- "Seamănă cu acel Cadilac pe care îl avem acolo. Ei îi spun "Bestia"."
"The Beast" îl urmărește pe Biden peste tot în lume, așa cum a urmărit mai mulți președinți americani înaintea lui.
La fel se întâmplă și cu Xi și cu limuzina sa prezidențială- acesta ia cu el două mașini Hongqi, deși a început să le folosească pentru călătorii diplomatice abia în urmă cu un an. Este pentru prima dată când limuzinele prezidențiale de fabricație chineză circulă pe o stradă americană.
Semnificația simbolică a acestui episod este clară atât pentru Xi, cât și pentru publicul chinez- arată cum încrederea crescândă în sine a Beijingului poate fi simțită, văzută și chiar atinsă.
Statele Unite și China se văd reciproc atât ca parteneri, cât și ca rivali. În timpul vizitei, Xi chiar a descris SUA ca fiind un "prieten".
"A fost ca și cum Xi ar fi ținut o prelegere filosofică despre relația dintre două mari puteri în timpul discuțiilor din San Francisco", a declarat Xuewu Gu, profesor de politică la Universitatea din Bonn, Germania.
În cele din urmă, atât Xi, cât și Biden au înțeles că singura cale de urmat este să strângă rândurile, potrivit lui Gu.

Doi lideri ai relațiilor bilaterale

Nu ar fi posibil ca China și SUA să înceteze cu totul să coopereze, a declarat Xi la San Francisco. În același timp, ar fi nerealist ca o parte să încerce să o schimbe pe cealaltă.
"Suntem amândoi cârmaci ai relațiilor bilaterale", i-a spus Xi lui Biden, subliniind responsabilitatea față de "cetățeni, comunitatea internațională și timpul nostru".


Iar China râvnește la mai mult. Beijingul vrea să modeleze secolul XXI conform propriilor sale proiecte. Cu toate acestea, nu a existat o "nouă ordine mondială" făurită în timpul acestei întâlniri, a declarat Saskia Hieber, expert în politică internațională cu accent pe regiunea Asia-Pacific la Academia pentru Educație Politică din Tutzing, Germania.

"Spre deosebire de superputerile tradiționale, sub conducerea lui Xi Jinping,... China va continua să refuze sprijinul pentru structurile, instituțiile și regulile care au fost modelate de Occident", a spus ea.


În același timp, însă, "China nu va fi capabilă să remodeleze lumea de una singură, nici măcar împreună cu Rusia. Lumea occidentală are suficientă experiență, valori și succese și nu va fi înlocuită", a adăugat ea.
China a reușit să câștige influență în unele părți ale lumii prin intermediul Inițiativei Belt and Road, a declarat Sebastian Harnisch, politolog la Universitatea din Heidelberg. Această influență, a spus el, este vizibilă în special în Asia Centrală, Africa și în unele părți ale Americii Latine. Cu toate acestea, "fundamentele structurale" pentru conducerea Chinei "trebuie să fie puse sub semnul întrebării pe termen mediu și lung", a adăugat el.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Xi este lăudat de presa de stat

Platforma chineză de microblogging Weibo a promovat "Călătoria lui Xi Jinping la San Francisco", precum și o captură de ecran a unei postări pe X (fostul Twitter) a purtătoarei de cuvânt a guvernului Hua Chunying din San Francisco.
Presa chineză este euforică. Și chiar și oamenii obișnuiți par să înțeleagă că o relație bună cu un rival global este esențială pentru rezolvarea problemelor globale. Problemele în sine- înarmarea Taiwanului de către SUA, pe care Beijingul îl consideră o provincie chineză, sau sancțiunile impuse gigantului tehnologic Huawei și exporturilor de semiconductori- au fost ascunse sub preș. Vizita lui Xi în SUA trebuie să fie considerată un succes.
"Faptul că s-au redeschis canalele de comunicare este un succes în sine", a declarat Abigael Vasselier, expert în politica externă a Chinei la Mercator Institute for China Studies din Berlin. Acest lucru a fost subliniat și de Biden, care a declarat că el și Xi "au convenit că fiecare dintre noi poate răspunde direct la telefon și va fi ascultat imediat".
Summitul de la San Francisco va fi văzut, de asemenea, ca un semnal pentru aliații SUA de a începe să-și normalizeze propriile legături cu China. Iar aparentul dezgheț a avut deja un impact global- SUA și China au promis o cooperare mai strânsă în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Cei doi mari emițători de CO2 din lume și-au reafirmat angajamentul față de Acordul de la Paris din 2015, care vizează limitarea încălzirii globale la mult sub 2 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) față de era preindustrială. Beijingul și Washingtonul doresc, de asemenea, ca următorul summit COP28 de la Dubai să fie "un succes".
Cât de mult din aceste promisiuni sunt doar vorbe și cât de mult vor duce la schimbări tangibile? Își va dota Xi limuzinele Hongqi cu un motor hibrid, pe gaz și electricitate? Acest lucru rămâne, ca multe alte lucruri în China, un secret de stat.

Citește și: Casa Albă îl acuză pe Musk de răspândirea antisemitismului

Citește și: Apple va face o schimbare importantă la mesajele de pe iPhone anul viitor

Citește și: Șeful ChatGPT a fost concediat în mod surprinzător! Stiri imense in AI