Vitaminele si mineralele sunt micronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Termenul de micronutrient se refera la un nutrient ce actioneaza in cantitati mici, de ordinul miligramelor sau microgramelor. Exista multe tipuri de vitamine si minerale care se gasesc in cantitati diferite in alimente si care au un anume rol in organism.

Vitaminele si mineralele de care avem nevoie sunt: vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), vitamina C, vitamina D, vitamina A, vitamina E, vitamina K, zinc, seleniu, calciu, magneziu, iod, clor, potasiu, fosfor, fier. In cazul unei alimentatii dezechilibrate, nu exista un aport corect de micronutrienti. Afla mai multe despre vitamine si minerale si despre deficientele acestora.

Surse de vitamine si minerale

Desi cu totii stim ca vitaminele si mineralele se gasesc in special in fructe si legume, acestea nu reprezinta singurele surse. Unele vitamine si minerale se gasesc in produsele de origine animala, cum ar fi ouale, lactatele, carnea, pestele. Altele se gasesc in cantitati mari in cereale sau in uleiuri vegetale. Vitamina B12, spre exemplu, este o vitamina care se gaseste doar in alimentele de origine animala. Vitamina C se gaseste in special in fructe si legume, cum ar fi vegetalele cu frunze verzi (spanacul), citricele sau fructele de padure. 

Cu alte cuvinte, vitaminele si mineralele se gasesc in toate alimentele, nu doar in fructe si legume. De aceea, este important sa adoptam o dieta variata.

Deficienta de vitamine si minerale

Deficienta de vitamine si minerale apare, in special, din cauza unei alimentatii dezechilibrate, atat in cazul subnutritiei, cat si in cazul excesului alimentar. De asemenea, persoanele predispuse la deficiente nutritionale sunt femeile insarcinate, veganii, persoanele supuse unor interventii chirurgicale, cei care sufera de malabsorbtie si copiii. 

Pentru ca vitaminele si mineralele sunt diferite, fiecare deficienta are efecte si simptome diferite. Totusi, exista o serie de simptome generale, care pot anunta o deficienta nutritionala. 

  • Sangerari gingivale – sunt vizibile in timp ce iti periezi dintii si apar mai ales din cauza deficientei de vitamina C, buna pentru imunitatea organismului si vindecarea ranilor. Vitamina C se gaseste, in special, in citrice, vegetale cu frunze verzi, capsuni, kiwi, fructe de padure, catina. 
  • Par si unghii friabile – deficitul de vitamina B7 poate fi responsabil de unghiile subtiri si de parul fragil. Vitamina B7 se gaseste in galbenusul de ou, carne, nuci si seminte, peste, organe de animale, cereale integrale. De asemenea, caderea parului poate fi cauzata de lipsa de zinc, fier, vitamina B3 si vitamina B7.
  • Probleme de vedere – lipsa de vitamina A poate provoca vederea incetosata sau dificultati de vedere pe timp de noapte. Vitamina A se gaseste, in special, in alimentele de culoare portocalie-morcovul, cartoful dulce sau dovleacul.
  • Matreata – matreata si dermatita seboreica pot fi favorizate de un deficit de vitamina B2, B3, B6, zinc. 
  • Sindromul picioarelor nelinistite – poate fi cauzat de deficitul de fier, sunstanta care se gaseste in alimentele de origine animala, dar si in vegetalele cu frunze verde inchis. 
  • Leziuni in cavitatea bucala sau in colturile buzelor – deficitul de vitamine din complexul B, in special de vitamina B2, dar si deficitul de fier pot duce la aparitia unor ulcere in cavitatea bucala sau a stomatitei angulare (inflamatii in colturile gurii). 
  • Stare generala de oboseala – deoarece micronutrientii intervin in metabolism,  in obtinerea de energie si in oxigenarea tesuturilor, deficitul lor poate cauza o stare constanta de oboseala, rezistenta scazuta la efort si ameteli. 

Carentele nutritionale pot fi diagnosticate prin analize de sange. 

Preventia deficientelor de micronutrienti

Cea mai buna metoda de a preveni deficienta de vitamine si minerale este consumul de alimente din toate grupele, zilnic, in cantitati corespunzatoare. Prin grupe alimentare intelegem categoriile mari de alimente: cerealele, lactatele, carnea, ouale, pestele, fructele si legumele, semintele oleaginoase, uleiurile vegetale. De asemenea, nu trebuie sa consumi doar un singur aliment dintr-o anumita grupa in fiecare zi. Alimentele trebuie sa fie variate, pentru ca fiecare  contine nutrienti diferiti, in diverse cantitati. 

Suplimentarea dietei cu vitamine si minerale se poate face doar la recomandarea medicului, in anumite conditii,

In concluzie, deficientele nutritionale pot produce anumite simptome, insa nu este obligatoriu. Asigura-te ca adopti o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata, astfel incat sa previi orice tip de lipsuri.

 

Taguri: