Sri Lanka, Nepal, Filipine, China, Turcia ori Vietnam sunt cele mai importante state care ne furnizeaza, de la an la an, din ce in ce mai multi muncitori calificati si necalificati. Desi mare parte dintre angajatori au abordat deja solutia importului de personal de peste granita, exista si patroni care trateaza aceasta alternativa cu reticenta. Motivul? Considera ca atragerea muncitorilor asiatici este o procedura complexa, ampla si foarte costisitoare.
E drept, atunci cand discutam despre subiectul personalului asiatic sunt anumite mituri care trebuie demontate si anumite mai putin stiute de catre patronii romani. Asadar, in acest material vom prezenta ce este indicat sa stie antreprenorii care iau in calcul varianta de a angaja muncitori asiatici, concentrandu-ne atentia asupra muncitorilor srilankezi.
Care sunt plusurile financiare ale deciziei de a aduce muncitori din Sri Lanka?
Una dintre principalele preocupari ale angajatorilor romani care vor sa aduca forta de munca din Asia se refera, desigur, la costuri. In special, in cazul in care companiile autohtone isi asuma acest proces intern, vorbim despre necesitatea de a aloca resurse financiare considerabile. Pe de alta parte, o firma care recruteaza forta de munca din Sri Lanka va optimiza nu doar costurile, dar si perioada de importare a resursei umane. Astfel, prin intermediul acestor companii specializate, antreprenorii pot remedia deficitul de personal care le afecteaza dezvoltarea si profitabilitatea afacerilor pe care le conduc, fara a aloca sume exorbitante in aceasta directie.
Pe langa toate aceste detalii, foarte important de mentionat este ca, in majoritatea cazurilor, mana de lucru din Sri Lanka si din alte tari asiatice este mai ieftina, iar acest lucru este confirmat chiar de cifrele exprimate de salariile acestora. Astfel, in timp ce romanii au pretentii salariale foarte mari, muncitorii din afara statelor membre U.E. se multumesc cu venituri nete lunare care nu depasesc cu mult 2.000 de RON. Mai mult decat atat, sunt dispusi sa lucreze suplimentar, fara a solicita plata suplimentara pentru disponibilitatea lor. Aceasta este o masura absolut necesara, spun reprezentantii guvernamentali, in contextul in care efectele crizei de pe piata fortei de munca se resimt in sectoarele cheie ale economiei din Romania.
Din valul de muncitori asiatici care sunt integrati anual in tara noastra, srilankezii se evidentiaza printr-o seriozitate remarcabila vis-a-vis de joburile pe care le au. De asemenea, ei se adapteaza rapid la cerintele angajatorilor si nu se tem de munca grea. Un alt avantaj pe care il au patronii care angajeaza personal din Sri Lanka este ca locuitorii acestui stat sunt dispusi sa accepte salarii mult mai mici comparativ cu aceia din alte tari asiatice.
Ce este important de stiut despre etica muncii specifica srilankezilor?
Muncitorii asiatici se deosebesc de cei romani, in primul rand, prin viziunea pe care o au asupra muncii. Etica muncii, mai corect spus, este principala caracteristica demna de luat in calcul in situatia in care un angajator vrea sa compare alternativele pe care le are in ameliorarea crizei de personal. Concret, in cultura srilankezilor, munca este privita ca o datorie dreaptă, ei tratandu-si joburile cu mare responsabilitate. Remarcabil este devotamentul de care acestia dau dovada, asiaticii fiind dispusi sa lucreze pana la 12 ore pe zi, sacrificandu-si chiar si weekend-urile in favoarea muncii.
În plus, asiaticii se vor gandi intotdeauna la binele colectivului din care fac parte, in comparatie cu mare parte dintre muncitorii autohtoni, care abordeaza mai degraba o gandire individualista la locul de munca. Aceste diferente de mentalitate se reflecta, fara doar si poate, in productivitatea si performantele fiecareia dintre cele doua categorii de angajati mentionate.
Angajatorii care se decid sa apeleze la atragerea resurselor umane din Sri Lanka si alte tari asiatice pot apela la International Work Finder, o companie specializata in aceste servicii, care va optimiza procesul si costurile pe care le implica o astfel de decizie.