Definitia tinerilor din zilele noastre

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 23 apr 2018, 16:31

Diferente intre generatii a iscat mereu un conflict tacit, o contradictie de concepte; ajunsi la o varsta vom critica tinerii, ii vom considera iresponsabili si fara motivatie.

Se intampla la fiecare generatie matura raportata la cei tineri. Ei bine, studiile arata ca generatiile se schimba si la ora actuala tinerii sunt mai creativi ca nicicand, mai dezinhibati si mai putin traditionalisti, imbratisand mai degraba conceptele moderne si gandirea bazata pe principii la fel de noi.

Institutul de Stiinte ale Educatiei din Romania a realizat un studiu bazat pe modul in care se definesc tinerii din zilele noastre. Acesta a scos la iveala ca profesorii isi caracterizeaza elevii ca fiind inteligenti si creativi, caractere puternice si personalitati marcante. Sunt mai indrazneti si mai lipsiti de inhibitii fata de alte generatii. Totodata insa, acestia sunt si mai conflictuali si mai materialisti.

Ce s-a schimbat

Evolutia societatii a facut ca multe din aspectele vietii sa se schimbe. Spre exemplu, la ora actuala tinerii sunt tot mai atrasi de domeniul IT, de domenii tehnice si sunt ceva mai receptivi si dornici sa invete limbi straine. In trecut, acestea erau departe de realitate, o limba straina se studia incepand cu gimnaziul.

In schimb, lectura se pare ca nu mai cunoaste la fel de multi doritori precum erau generatiile trecute. Poate ca un efect la acest capitol este pus in seama tehnologiei ce ia locul multor activitati in viata de zi cu zi.

Si la capitolul pasiuni si interese tinerii de generatie noua au alte preocupari fata de ai lor parinti si alte generatii trecute. Spre exemplu, cand vine vorba de timpul liber si modul in care il petrec, retelele sociale ocupa o pozitie de top. Aproximativ 23% dintre cei chestionati au raspuns favorabil pentru aceasta activitate. Se pare ca a petrece timp conversand, cunoscand persoane prin intermediul lumii online a devenit o preocupare constanta. Asta in conditiile in care tinerii isi pot crea o lume paralela, isi pot defini profilul cum isi doresc, punand un zid intre realitatea lor si realitatea pe care doresc sa o afiseze.

Jocurile pe calculator sunt de asemenea parte din interesele tinerilor. Urmeaza intalnirile cu prietenii si in cele din urma hobby-urile. Vazand insa partea buna din asta, multi au dezvoltat aptitudini de mare ajutor in viata, descoperind activitati online. Spre exemplu, pariurile au devenit tot mai adesea o placere de timp liber; pentru ca exista si varianta de case de pariuri online, comunitati foarte populare, multi sunt tot mai atrasi in a investi timp in aceast tip de activitate. Spre exemplu, cota2.ro aduna tipseri si ponturi, permite acces facil pe baza de cont si se pare ca inregistreaza un nivel tot mai mare de popularitate, insa nu numai in cazul tinerilor – cei interesati sunt de categorii variate ca si grupa de varsta.

Ce aptitudini au de castigat totusi cei care isi incearca norocul cu astfel de preocupari? Trebuie spus ca nu tine numai de sansa in sine, ci si de o strategie si o intelegere a jocului. Astfel, cei care se aventureaza in astfel de jocuri invata despre limitele lor, despre cum ar trebui sa abordeze un joc, despre rabdare si cumpatare. Astfel de aspecte sunt fara doar si poate cu o contributie in dezvoltarea unei persoane.

Cum se raporteaza tinerii la societatea curenta

La randul lor, tinerii au si ei reprosuri si nemultumiri fata de societatea in care traiesc. Spun spre exemplu ca la capitolul invatamant suntem depasiti, ca materia este prea incarcata si din pacate nu are aplicabilitate practica. Poate de aceea interesul lor este mai scazut.

Pentru a face fata intereselor acestora, pentru a fi in pas cu trendurile si schimbarile, multe din activitatile actuale ar trebui actualizate. Asa cum viteza internetului, rapiditatea cu care desfasuram munca prin intermediul online-ului ne demonstreaza, evolutia este necesara. Este absolut firesc ca generatiile noi de tineri sa nu agreeze acelasi tip de viata ca si generatiile trecute. Este absolut firesc sa ne dorim evolutie, sa credem in ea.

Avand grija de tinerii nostri, avem grija de viitorul nostru. Ghidati de acest concept, intelegerea fata de ceea ce ii preocupa si de cum pot ei mobiliza lucruri ce au stagnat la generatiile trecute trebuie sa existe in fiecare din noi, indiferent din ce generatie suntem.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.