Definitivat 2023. Candidații la examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar -DEFINITIVAT 2023- vor susține proba scrisă pe data de 19 iulie 2023. Calendar complet și modele de subiecte Definitivat 2023.
DEFINITIVAT 2023
DEFINITIVAT 2023- Examenul național de definitivare în învățământ - este organizat de Ministerul Educației și Cercetării, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării, și cuprinde:
- a) etapa I, eliminatorie- realizată de către inspectoratele școlare în perioada stagiului practic cu durata de un an școlar și constând în evaluarea activității profesionale la nivelul unității de învățământ, evaluarea portofoliului profesional personal și în susținerea a cel puțin două inspecții la clasă;
- b) etapa a II-a, finală- realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an școlar și constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici și a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru fiecare specialitate în parte.
Probele de examen, tematica, bibliografia, precum și procedura de organizare și desfășurare a examenelor pentru obținerea gradelor didactice sunt reglementate prin metodologie elaborată de Ministerul Educației și Cercetării.
Calendar Definitivat 2023
Calendar Definitivat 2023. Candidații la examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar -DEFINITIVAT 2023- vor susține proba scrisă pe data de 19 iulie 2023. Rezultatele finale la Definitivat vor fi afișate pe data de 1 august.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Subiecte Definitivat 2023
Ministerul Educației a publicat modele de subiecte DEFINITIVAT 2023 și barem pentru toate disciplinele din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar.
Subiecte Definitivat 2023 AICI
Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
Pentru a se putea prezenta la proba scrisă din cadrul examenului, candidații trebuie să
îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:
a. să aibă calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru activitatea desfășurată în anul școlar curent;
b. media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu să fie minim 8, dar nu mai puțin de 7 la
fiecare dintre probele respective;
c. să îndeplinească condițiile privind durata stagiului practic obligatoriu la catedră, prevăzută la
articolul 4 din OMEC nr. 5434/31.08.2020 privind aprobarea Metodologiei- cadru de organizare și
desfășurare a Examenului Național de definitivare în învățământul preuniversitar.
Definitivat 2023: Metodologie de organizare și desfășuare a examenului
Sursă: EDU.RO