Definitivat 2023: Calendarul examenelor din acest an

Autor: Bianca Vidoi

Calendarul examenelor din acest an

Sursa: Unsplash

Definitivat 2023. Definitivatul este un examen prin care cadrele didactice pot intra sau avansa în cariera lor didactică.

Definitivat 2023. Înscrierile pentru examenul de definitivat s-au terminat în luna octombrie, iar candidații se pregătesc pentru proba scrisă ce va avea loc la data de 19 iulie.

Citește și: Titularizare 2023: Calendarul examenelor din acest an

Calendarul examenelor din acest an

Până la 14.10.2022: Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ;

03.10 – 14.10.2022:  Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/ Comisiei de examen a Municipiului București;

17.10 – 28.10.2022:  Transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar. Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere.

până la 31.05.2023: Efectuarea inspecțiilor de specialitate:

a) prima inspecție de specialitate până la 5 februarie; b) a doua inspecție de specialitate până la 31 mai. 

06.06 – 16.06.2023:  Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică;

19.07.2023: Susţinerea probei scrise;

25.07.2023:  Afişarea rezultatelor inițiale;

25.07 – 26.07.2023:  Înregistrarea contestaţiilor;

26.07

– 31.07.2023:  Soluționarea contestaţiilor;

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

01.08.2023: Afişarea rezultatelor finale;

01.08 – 04.08.2023: 

Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candida­ţilor promovați;

07.08 – 18.08.2023:  Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației”

Citește și: Elevii vor avea o nouă materie. Cadrele didactice urmează să fie instruite, pentru a o preda

Ce este examenul de definitivat

Examenul de definitivat poate fi susținut de cadrele didactice ce au cel puțin un an vechime în învățământ, acesta fiind obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Cadrele didactice vor fi supuse la două probe, prima este cea realizată de  inspectoratele şcolare, în perioada unui stagiu de un an, ce reprezintă evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă, urmând ca a doua probă să fie cea scrisă, atunci când cadrul didactic va da un examen scris, pe baza unei tematici și a unei bibliografi aprobate de Ministerul Educaţiei.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ  cuprinde:

 

  • etapa I, eliminatorie  – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală  – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

 

Cadrele didactice ce reușesc să promoveze examenul vor dobândi titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar, iar cele ce nu reușesc să obțină un rezultat satisfăcător vor avea statutul de profesor debutant.

Profesorii debutanți vor putea să predea în unitățile de învățământ pe o perioadă determinată, în timp ce profesorii cu drept de practică în învățământul preuniversitar, ce sunt angajați pentru o perioadă determinată, vor avea parte de o continuitate a prezentului post pe care îl au.

Citește și: Calendar simulare BAC 2023: Pe 27 martie încep examenele. Anunțul EDU.ro

Sursa: edupedu.ro