Degustarea vinurilor din cele mai bune regiuni vinicole din Romania

Author: Oana Picerea

Vinul este o bautura de traditie, in jurul caruia s-a creat un adevarat univers culinar si cultural. Exista multe soiuri de vin, iar tara noastra are avantajul de a avea multe regiuni propice cultivatii vitei de vie. Pe meleagurile romanesti se produce vin de mai bine de 2000 de ani. Si in prezent vinificatia este o activitate comuna, iar in ultimii ani calitatea vinurilor a crescut. Pentru ca fiecare regiune are specificul sau, si vinurile obtinute au particularitati unice. Solul, clima, modul de cultivare a strugurilor si de productie isi pun amprenta asupra produsului final. Descopera in continuare vinuri din regiuni vinicole romanesti care merita degustate.

Vinurile din Dealurile Moldovei 

Dealurile Moldovei se caracterizeaza prin solul puternic mineralizat, rezerva mica de apa si expunerea puternica la soare. Aici se produc cateva vinuri de exceptie, ca Bacanta Feteasca Neagra, care face parte din categoria selecta a vinurilor premiate. Apreciat la numeroase competitii internationale, Bacanta Feteasca Neagra provine din Vrancea. Culoarea sa este intensa, iar aromele amintesc de scortisoara, prune, anason si cuisoare. Este un vin sec corpolent, cu taninuri care ies in evidenta si un post gust pronuntat. 

Ambra este un vin alb dulce care nu trebuie ratat de pasionatii de deserturi. Se produce tot in zona Vrancei, cunoscuta pentru solul bogat in minerale. Pentru obtinerea acestui vin bogat in arome, metoda de productie este speciala. Inainte de procesare, strugurii se deshidrateaza natural, astfel incat zaharurile sa se concentreze in boabe. Mustul se lasa la fermentat mult timp, iar apoi se pune in butoaie noi de stejar, astfel incat sa se matureze incet. Rezultatul este o licoare cu un aspect irezistibil, de culoarea chihlimbarului. 

Vinurile din Podisul Transilvaniei

Zona se caracterizeaza prin ierni reci si nopti racoroase chiar si vara. Toamnele sunt insa lungi si insorite. Acest lucru a favorizat soiurile de struguri rezistente, care au o concentratie ridicata de arome. Regiunea este apreciata in special pentru vinurile albe seci, dar si rose-urile locale impresioneaza. Podgoriile din zona Tarnavelor, Lechintei sau Albei produc struguri din soiuri diverse. Notabile sunt Feteaca Alba, Feteasca Regala, Risliengul Italian, Pinot Gris, Sauvignon Blanc si Furnit. 

Dealurile Munteniei si Olteniei si savorile lor diverse

Regiunea Dealurilor Munteniei si Olteniei se caracterizeaza prin diferente mari de specific climatic si pedologic. Daca in zona de sud-vest influenta climatica mediteraneana face ca numarul zilelor insorite sa fie foarte mare si temperaturile sa se mentina la valori blande chiar si pe timpul iernii, in zona Buzaului iernile sunt aprige. Vinurile au arome subtile si merita degustate. Strugurii care se cultiva in aceasta regiune viticola sunt insa adaptati la conditiile locale. In principal, se cultiva:

Pinot Noir; Merlot; Cabernet Sauvignon; Feteasca Neagra; Feteasca Alba; Riesling Italian; Pinot Gris; Sauvignon Blanc; Muscat Ottonel.

Vinurile din regiunea Banatului

Regiunea Banatului este formata din podgorii cu caracter insular, care se intind din zona Mehedinti pana in Timis. Regiunea se aseamana Dealurilor Olteniei si Munteniei, insa inaltimea redusa la care sunt situate multe plantatii confera vinurilor un caracter diferit. Se obtin si aici vinuri de calitate, din soiurile:

Riesling; Pinot Noir; Merlot; Burgund Mare; Sauvignon Blanc; Cadarca.

Gusturile si aromele vinurilor de aici sunt influentate de clima relativ blanda. La o degustare le poti identifica numeroase note, care variaza de la fructe de padure la prune, piele si pamant. 

Licorile savuroase ale Dobrogei

Dobrogea este o regiune aparte din punct de vedere geografic. Influenta marii, inaltimea dealurilor si precipitatiile reduse contribuie la obtinerea unui climat perfect pentru cultivarea vitei de vie. De aceea, podgoriile se intind pe suprafete mari. Vinurile au buchet bogat si note de gust complexe. Se cultiva multe soiuri in Dobrogea, printre care:

Chardonnay; Pinot Gris; Merlot; Muscat Ottonel; Riesling Italian; Sauvignon Blanc; Pinot Noir.

Regiunile vinicole ale Romaniei ofera vinuri de calitate, care merita degustate de orice pasionat.