Delia, implicata intr-un proiect umaniatar pentru a ajuta bolnavii de psoriazis! Vezi ce spune despre aceasta boala si cum incearca sa ii ajute

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 03:58

Delia nu este implicata doar in muzica, ci si in proiectele umanitare. Solista sustine o campanie umanitara pentru a-i ajuta pe bolnavii de psoriazis.

Delia nu este implicata doar in muzica, ci si in proiectele umanitare. Solista sustine o campanie umanitara pentru a-i ajuta pe bolnavii de psoriazis.

Cum ti se pare proiectul acesta in care te-ai implicat?

Este un proiect foarte frumos, mi-a placut de prima data, din momentul in care am fost contactata de Asociatia de Pacienti. Am inteles de prima data ca acest proiect este pentru mine, pentru ca, intamplarea face, sa cunosc o pacienta cu psoriazis care s-a confruntat cu astfel de probleme legate de modul in care o priveau cei din jur, dar,
acum este bine, din acest motiv si mesajul optimist ce il transmitem, acela ca viata merge mai departe de orice problema

Cum s-a desfasurat propriu zis?


A fost dezvoltata o aplicatie pe Facebook, in care, utilizatorii – pacienti sau oameni ce ii inteleg- au compus cateva versuri referitoare la modul in care trebuie trait cu aceasta boala, cu mesajul ca viata este mult prea frumoasa si ca ea trebuie traita cautand frumosul in orice ne inconjoara, ca nu trebuie sa existe prejudecati privind aceasta boala, ca acesti oameni sunt la fel de
normali ca cei sanatosi, ca atat pacientii cat si cei care inteleg trebuia sa vada dincolo de aparente si sa nu judece superficial. Cele mai frumoase strofe (versuri) au fost alese de mine, Rozi (Asoc Pacienti) si un medic dermatolog, si plecand de la acestea, eu am compus linia melodica si, iata, avem un cantec ce transmite un mesaj pozitiv, de acceptare. Voi interpreta acest cantec, astazi, in premiera si ne dorim ca acesta sa devina imnul pacientilor cu psoriazis in Romania.


Ce te-a determinat sa te implici?

M-au impresionat povestirile pacientilor cu psoriazis, trairile lor, sentimentele lor in fata stigmatizarii, prejudecatilor si mi-am imaginat cat de greu este sa fie sa traiesti cu o astfel de boala si sa te simti privit in orice moment, sa te rusinezi cand stii ca nu esti contagios si ca esti normal de fapt, pentru ca singurul lucru contagios la aceasta boala este rusinea, iar daca esti atins de psoriazis nu inseamna sa nu fii atins niciodata.


Ce a fost cel mai greu?

Cred ca cel mai greu a fost sa aleg, alaturi de prietenii mei din juriu, versurile castigatoare, pentru ca toate au fost extrem de emotionante si frumoase. Toate au transmis mesajul acceptarii foarte « curat » unele mai sensibile decat altele. Daca ar fi fost dupa mine, le-as fi premiat pe toate.

Ce a fost cel mai usor?

Cel mai usor a fost sa compun linia melodica, pentru ca, de prima data cand am vazut versurile compuse
de voi, am stiut ce vreau sa transmit prin aceasta melodie.

Ce mesaj vrei sa transmiti prin implicarea ta in acest proiect?

Mesajul acceptarii, al bucuriei vietii intr-un mediu lipsit de prejudecati. De a privi dincolo de aparente, de a privi in complexitatea naturii umane, prin speranta si optimism. Pentru ca dincolo de aparente, cu totii suntem oameni si cu totii avem “frumosul nostru” si el trebuie descoperit si incurajat.


Cum vezi in viitor continuarea unui astfel de proiect?

Imi imaginez cum ar arata un “cor” format din pacienti cu psoriazis si oameni care inteleg aceasta boala si o accepta cantand aceasta piesa alaturi de mine.
 
Ce parere ai, crezi ca putem descoperi talente muzicale printre pacientii cu psoriazis?

Sunt sigura ca exista talente muzicale printre pacientii cu psoriazis, pentru ca muzica este, dupa parerea mea, cel mai frumos mod in care poti transmite trairile personale. Ori, pacientii cu psoriazis trec printr-o multime de astfel de trairi, care mai de care mai complexe.

Ce inseamna muzica pentru tine?

Pentru mine, muzica este refugiul meu, este un mod de viata. Aici ma regasesc cu toate bucuriile mele, cu toate tristetile mele, cu toate trairile mele. Mi se pare cel mai frumos mod de a transmite ceea ce simti celor din jur. Nu cred ca as putea face altceva.

Ce crezi ca inseamna muzica pentru un pacient cu psoriazis?

Pentru un pacient cu psoriazis, cred ca muzica poate ajuta la acceptarea sinelui, dar si la acceptarea celor din jur. Cred ca toti pacientii cu psoriazis ar trebui sa faca meloterapie.
( Larisa Ciuta)

 

Taguri:

Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.