Delta Dunarii are concurenta serioasa, chiar in Romania! Coltul de Rai din Banat

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 03:19

In Banat exista un colt de rai pe care doar localnicii îl cunosc! Trebuie sa mergeti in Dobrogea daca vreti sa vedeti Delta.

Nu pe aceeasi ruta v-ar indruma localnicii din Satchinez, o localitate situata in apropiere de Timisoara. Exista o delta si in Banat! Poate la fel de frumoasa...

Bine ati venit in Delta... Banatului. O gura de rai cunoscuta, din pacate, doar de localnici. Un paradis natural unde traiesc 135 de specii de pasari migratoare, multe dintre ele protejate de lege. Printre ele, se numara starcul de noapte, egreta alba, egreta mica, pescarusul si furnicarul noric.

Ca sa ajungi la mlastinile din Satchinez ai musai nevoie de harta. Nu exista indicatoare rutiere care sa te indrume si nici panouri care sa evidentieze ca in zona exista o rezervatie naturala. Daca esti un simplu turist, este aproape imposibil sa gasesti drumul de pamant care duce spre rai. Unde mai pui ca, din lipsa de vizitatori, centrul de informare turistica are usa zavorata de trei, patru ani.

Noi l-am luat ghid pe nea' Aurel, un banatean neaos, care a copilarit intr-o casa de la marginea rezervatiei.

Vegetatia luxurianta constituie un bun camuflaj pentru cuiburile pasarilor. Salciile si florile salbatice intregesc peisajul idilic.
Nea' Aurel iubeste natura. In timpul liber, se inarmeaza cu un binoclu si face pe paznicul pentru rezervatia care se intinde pe 1200 de hectare. Nu de putine ori oameni certati cu legea si cu bunul simt au intrat in acest paradis.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Rezervatia naturala a fost infiintata in 1942 la propunerea ornitologului Dionisie Lintzia. Pe vremea aceea, era pazita non-stop pentru ca era considerata un colt de rai. Nea' Iustin, poreclit de sateni Pasarila, a fost gardianul rezervatiei naturale timp de aproape o jumatate de secol. Batranul recunoaste cu un gust amar ca romanii nu mai stiu sa protejeze natura.

Pe vremea comunistilor, o mare parte din rezervatie a fost distrusa. S-au secat baltile pentru a mari suprafata agricola.  Localnicilor le e draga rezervatia. Isi invata copiii sa o respecte.

Strainii care ne viziteaza spun ca traim pe taramuri binecuvantate, pe care noi, din pacate, nu stim sa le pretuim. Si au dreptate! Rezervatia naturala de la Satchinez a fost reabilitata in 2000. S-au investit 400.000

de euro in refacerea si conservarea mlastinilor si... cam atat. De atunci, de aproape 15 ani, nu s-a mai alocat niciun leu pentru intretinerea ariei protejate. Primarul sustine ca a avut alte prioritati, dar promite ca va atrage fonduri europene pentru a aduce turisti. Pana atunci, Delta din Banat ramane in grija Domnului. Poate-i mai bine, spun unii localnici, pentru ca oamenii n-au adus pana acum niciun bine in acest colt de rai.