Delta Dunarii, dincolo de paradisul din pliante. Coltul de Rai al Romaniei e macinat de saracie si boli

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 27 mar 2017, 20:18

Dincolo de canalele cu peisaje de poveste, oamenii lupta in fiecare zi sa aiba ce pune pe masa.

Parca ar fi avut loc un razboi, mii de oameni au plecat, deja, lasand satele pustii. Zece mii de straini au ajuns in Delta Dunarii numai la inceputul anului trecut. Vin aici pentru vegetatie, sutele de specii de pasari protejate, liniste si aer curat. Stau o zi, doua si pleaca cu aparatele de fotografiat incarcate cu poze spectaculoase.

Putini sunt turistii care surprind adevarata Delta, ocolesc ulitele prafuite, trec nepasatori pe langa locuintele saracacioase si nu vad tristetea din ochii oamenilor care s-au nascut si au crescut aici.

Cativa tineri se lupta cu mai multe capite de fan. O batrana cu sapa in spate trece pe o ultita prafuita, un copil se joaca pe fundul unei barci abandonate. In ochii albastri ai fetitei se intrezareste o urma de speranta. Ea inca nu s-a lovit de greutatile parintilor si ale bunicilor.

O alta batrana isi face de lucru prin curte. Delta e casa ei si ar vrea sa o vada din nou infloritoare. 

In Delta Dunarii petrecerile sunt o raritate. Nunti nu prea se mai fac iar tinerii care inca mai locuiesc aici muncesc prea mult ca sa mai poata petrece. O melodie cantata pe barca, la un instrument improvizat descreteste frunti si starnesti zambete.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Pe Vasile Dascalul l-am gasit pe vaporul care transporta localnicii din Tulcea in comuna Tudor Vladimirescu.

In fiecare zi se aseaza pe un scaun si canta. A taiat o bucata dintr o radiografie la plamani mai veche si a transformat-o in instrument muzical. Se mandreste cu sunetele pe care le scoate si spune ca a exersat mult. E nevoie de talent si ureche muzicala. Nu oricine poate canta ca el.

##VIDEO140335##

In jurul lui oamenii se uita ca la circ. Unii il stiu deja pe pe nea Vasile si- i cunosc talentul, altii sunt fascinati de ceea ce aud.

Zambesc si pentru cateva minute uita de probleme.  Asa se scurge timpul in Delta, cu bucurii putine, dar sincere, oamenii privesc in zare si si imagineaza un viitor mai bun. Daca nimeni nu va lua masuri, in urmatorii ani Delta va fi doar un colt de uscat nelocuit. In ultimii 10 ani, populatia judetului Tulcea a scazut cu peste 40 de mii de locuitori.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.