Denia din Duminica Floriilor 2024: Ce semnificația are

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 28 apr 2024, 14:27

Ce semnifica Deniile din Duminica Floriilor

Sursa: basilica.ro

Iată când va avea loc sărbătoarea Floriilor în 2024. Pe calendar, este marcată cu o cruce roșie și cade cu o săptămână înainte de Învierea Domnului.

"Floriile" sau "Duminica Floriilor" sunt termenii obișnuiți folosiți pentru a desemna sărbătoarea cunoscută sub numele de "Intrarea Domnului în Ierusalim".

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

Denia din Duminica Floriilor 2024

Potrivit tradiției bisericești, Duminica Floriilor este una dintre sărbătorile importante ale Bisericii Ortodoxe, fiind celebrată în fiecare an în Duminica înaintea Paștelui. De asemenea, este cunoscută sub numele de "Duminica Stâlpărilor".

Duminica Floriilor este momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim călare pe un mânz, cu puțin timp înainte de tragicul eveniment al răstignirii.

Această zi ne reamintește de momentul când mulțimile Îl întâmpinau pe Iisus cu ramuri de palmier și haine întinse pe drum, salutându-L ca pe un rege binecuvântat. Intrarea în Ierusalim este un episod semnificativ în calendarul creștin, simbolizând umilința și sacrificiul lui Iisus în drumul spre mântuirea oamenilor.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

După ce preotul sfințește aceste crenguțe într-un ritual liturgic special, credincioșii le iau acasă ca pe simboluri și le așază cu grijă la icoană.

În 2024, sărbătoarea va avea loc pe 28 aprilie, în timp ce Paștele ortodox este programat să fie celebrat mai târziu, pe data de 5 mai.

Deoarece Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în timpul Postului Paștelui, credincioșilor li se permite consumul de pește.

Din seara zilei de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, au loc slujbe speciale cunoscute sub numele de denii.

Aceste ceremonii liturgice sunt dedicate evocării momentelor semnificative din viața Mântuitorului, începând de la intrarea Sa în Ierusalim și până la minunata Înviere din morți.

Citește și: Cât costă o noapte de cazare la mare de 1 Mai: Cele mai căutate zone de pe Litoralul românesc rămân Mamaia și Mamaia Nord

Ce semnifica Deniile
[Sursa: freepik]

Ce NU ai voie să faci în ziua de Florii

  • De Florii nu ai voie să consumi alimente de origine animală.
  • În ziua de Florii, pe data de 28 aprilie, credincioșii nu au voie să consume ulei și vin.
  • Tradiția spune că nu trebuie să plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.
  • Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.
  • În această zi nu se împart alimente care conțin lapte, brânză, ouă sau carne.
  • De florii nu se fac munci grele, pentru că este o sărbătoare mare.
  • Dacă primești de pomană, în ziua de Florii, nu ai voie să o arunci la gunoi.
  • Nu este bine să se spele în ziua de Florii.
  • În Duminica Floriilor nu se coase și nu se toarce.
  • De Florii nu ai voie să arunci crenguțele de salcie sfințite, pentru că vei atrage ghinionul.
  • De Florii nu e bine să te cerți cu cei din jurul tău, ci trebuie să fi mai iertător.

Rugăciune de Florii

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care sezi pe heruvimi; Cel ce ai aratat puterea Ta si ai trimis pe Unul ‑Nascut Fiul Tau, Domnul nostru Iisus Hristos, ca sa mantuiasca lumea prin Crucea, prin ingroparea si prin invierea Sa; Caruia, venind in Ierusalim spre patima cea de bunavoie, poporul care sedea intru intuneric si in umbra mortii, luand semnele biruintei, ramuri de copaci si stalpari de finic, I ‑a prevestit invierea, Insuti, Stapane, pazeste ‑ne si pe noi, care urmand acelora purtam in maini ramuri de copaci in aceasta zi de inainte ‑praznuire. Si precum pe acele popoare si pe acei prunci care Ti ‑au strigat Tie: osana, apara ‑ne si pe noi, ca prin laude si cantari duhovnicesti sa ne invrednicim de datatoarea de viata invierea cea de a treia zi, in Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care impreuna esti binecuvantat, cu Preasfantul si bunul si de ‑viata ‑facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

 

Taguri: