Programul complet al slujbelor dinaintea Paștelui, care are loc duminică, 16 aprilie 2023, este esențial pentru credincioși. În această zi, creștinii ortodocși știu că se încheie postul și că sărbătoarea Învierii Domnului este aproape.
Denia din Joia Mare 2024
Originea cuvântului "denie" provine din termenul slavon "vedenie" și se referă la o priveghere sau o slujbă nocturnă. În unele regiuni, cum ar fi Transilvania, se folosește termenul "strase", care simbolizează suferința. Astfel, expresia "a merge în strasti" înseamnă a participa la denii.
Cea mai solemnă perioadă înainte de Învierea Domnului începe cu Denia din Sfânta Mare Luni. În această zi, cunoscută și ca Lunea Mare, Biserica ne reamintește de povestea Patriarhului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt.
În plus, preoții mai evocă și pilda smochinului neroditor, care a fost blestemat de Mântuitorul să se usuce pentru că nu dădea rod. Această povestire îi învață pe oameni că Dumnezeu este atât iubire, cât și dreptate, și că la judecata de apoi cei care nu au adus roade vor fi pedepsiți.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Aceste citiri din Sfintele Evanghelii încep la ora 08:00. La ora 10:00 are loc Liturghia Darurilor înainte sfințite, iar de la ora 17:00 începe oficial Denia. Același program este urmat și în cadrul Deniei de Marți de către preoți.
Joia, slujbele încep la 07:00 și continuă cu Liturghia Sfântul Vasile cel Mare, care este unită cu Vecernia la ora 09:00. De asemenea, Denia celor 12 Sfinți Evanghelii începe la ora 17:00, dar este posibil să sufere modificări în funcție de particularitățile fiecărei parohii.
Joia Mare aduce în prim-plan mai multe evenimente semnificative, printre care se numără spălarea picioarelor ucenicilor, ca exemplu de smerenie, Cina cea de Taină, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vânzarea Domnului.
În această zi de mare sărbătoare, Sfânta Cruce este scoasă în naosul Bisericii. Este un obicei ca credincioșii prezenți la slujbă să aprindă lumânări și să stea în genunchi atunci când preotul citește din Sfintele Evanghelii.
Cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”, e rugăciunea care trebuie rostită pentru Joia Mare.