Zilele care preced Învierea Domnului poartă o semnificație specială, evocând ultimele momente din viața Mântuitorului.
Denia din Lunea Mare 2024
Începând cu Duminica Floriilor, pe 28 aprilie, și până în sâmbăta dinaintea Paștelui, pe 4 mai, credincioșii ortodocși celebrează Săptămâna Mare a anului 2024. Această perioadă prefigurează Învierea lui Iisus Hristos și constituie un timp de umilință și purificare spirituală în pregătirea pentru cea mai importantă sărbătoare creștină.
În timpul Săptămânii Mari, denumită și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Neagră, preoții încurajează postul, rugăciunea și spovedania, întrucât este o perioadă de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Paștelui.
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor marchează o treaptă nouă către momentul măreț al Învierii Domnului. Conform Sinaxarului din Triod (o carte liturgică utilizată în această perioadă), în fiecare zi din Săptămâna Mare "ne aducem aminte și trăim din nou ultimele zile din viața Mântuitorului".
Citește și: Programul Deniilor din Săptămâna Mare 2024: Ce semnificație au acestea
În tradiția creștină, Lunea Mare este recunoscută drept prima zi a patimilor lui Iisus. În biserică, preoții aduc în fața credincioșilor icoana tânărului Iosif, care a fost vândut ca sclav de frații săi în Egipt. În cadrul Liturghiei, este citită istoria vieții lui, evocând trădarea lui Iuda Iscarioteanul, care l-a vândut pe Iisus pentru 30 de monede de argint.
Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paştelui 2024. Calendar ortodox
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor Domnului
Întrucât Săptămâna Patimilor este un moment dedicat purificării spirituale și întoarcerii către divinitate, este rostită o rugăciune specială. Scopul ei este de a arăta suferințele lui Iisus înainte de crucificare. Prin intermediul acestei rugăciuni, credincioșii își exprimă, de asemenea, recunoștința pentru sacrificiul făcut de Mântuitor.
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele.
Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale.
Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin!”.