Deniile au o semnificație profundă și sunt asociate cu diferite evenimente și simboluri în funcție de ziua din Săptămâna Mare.
Denia din Miercurea Mare în 2024
Începând din seara de Florii și continuând până în Vinerea Mare, Deniile din Săptămâna Patimilor reprezintă un ciclu liturgic solemn în calendarul creștin ortodox. Aceste slujbe au loc în fiecare zi a săptămânii, desfășurându-se în diverse intervale de timp, începând de dimineață și până seara târziu.
Originea cuvântului "denie" derivă din slavonul vedenie și are semnificația de priveghere sau slujbă nocturnă. În regiunea Transilvaniei, este întâlnit și termenul "strase", care evocă simbolic patima.
Astfel, expresia "a merge în strasti" înseamnă a merge la denii, adică a participa la aceste slujbe și momente de rugăciune dedicate Săptămânii Patimilor.
Citește și: Programul Deniilor din Săptămâna Mare 2024: Ce semnificație au acestea
Mai precis, perioada cea mai profundă înainte de Învierea Domnului debutează cu Denia din Sfânta Mare Luni. Această zi, cunoscută și sub numele de Lunea Mare, marchează în amintirea Bisericii vânzarea fraților lui Iosif în Egipt.
Iosif este considerat o preînchipuire a lui Hristos, întrucât el a fost vândut de către unul dintre cei apropiați, asemenea lui Iisus vândut de către Iuda.
Totodată, preoții mai evocă și pilda smochinului neroditor, blestemat de Mântuitorul să se usuce pentru că nu dădea rod.
Această pildă este un învățământ prin care oamenii sunt îndemnați să înțeleagă că Dumnezeu este atât iubire, cât și dreptate, și că în ziua Judecății îi va pedepsi pe cei care nu au adus roadele așteptate.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citirile din Sfintele Evanghelii încep la ora 08:00. La ora 10:00 se celebrează Liturghia Darurilor înainte sfințite, iar de la ora 17:00 începe oficial Denia. Același program este urmat de către preoți și în cadrul Deniei de Marți.
În Marțea Mare, Biserica face pomenirea celor 10 fecioare. Din pilda evocată, înțelegem că 5 dintre fecioare aveau candele fără ulei, în timp ce celelalte aveau candele și ulei.
În Miercurea Mare, Biserica își amintește de femeia păcătoasă care, cu lacrimi, și-a spălat și uns picioarele Mântuitorului, înaintea Patimii Sale. Această întâmplare simbolizează actul de pocăință și îndreptarea omului care a greșit. De asemenea, în această zi se rememorează trădarea lui Iisus de către Iuda, care l-a vândut fariseilor pentru 30 de arginți.
Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor Domnului
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.
Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale.
Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin!”.