Denia din Sâmbăta Mare 2024: Ce semnificația are

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 03 mai 2024, 20:12

Ce sunt deniile

Sursa: freepik

Deniile din Săptămâna Mare au o semnificație profundă în funcție de fiecare zi în parte, reflectând evenimentele cruciale din viața și patimile lui Isus Hristos.

Începând cu Duminica Floriilor, pe 28 aprilie, și până în sâmbăta dinaintea Paștelui, pe 4 mai, credincioșii ortodocși marchează Săptămâna Mare a anului 2024. Această perioadă este dedicată Învierii lui Iisus Hristos și reprezintă un timp de smerenie și purificare spirituală în pregătirea pentru cea mai importantă sărbătoare din creștinătate.

Citește și: Vremea de Florii în 2024: Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru această zi de mare sărbătoare

Denia din Sâmbăta Mare 2024

În Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Neagră, preoții îndeamnă credincioșii să practice postul, rugăciunea și spovedania, întrucât aceasta reprezintă o perioadă de pregătire spirituală intensă înaintea sărbătorii Paștelui.

Pentru creștinii ortodocși, această perioadă este una de reflecție profundă, rugăciune și pregătire spirituală, întrucât încheierea postului coincide cu celebrarea Paștelui, prilej de bucurie și sărbătoare pentru credincioși.

În Săptămâna Patimilor, Deniile încep încă din seara Floriilor și se încheie în Vinerea Mare, pe 13 aprilie, odată cu cântarea solemnă a Prohodului Domnului. Aceste ceremonii și rugăciuni au loc în fiecare zi a săptămânii, desfășurându-se de la primele ore ale dimineții și până în adâncul nopții.

Originea cuvântului "denie" derivă din slavonescul "vedenie" și denotă o formă de priveghere sau slujbă religioasă desfășurată în timpul nopții.

În regiunea Transilvaniei, se folosește termenul "strase", care poartă conotații referitoare la suferință și patimă. Expresia "a merge în strasti" indică participarea la denii sau la aceste slujbe nocturne și contemplative.

Sâmbăta Mare reprezintă ultima zi din Săptămâna Patimilor și marchează momentul în care trupul lui Iisus a fost plasat în mormânt. În timpul slujbei din Sâmbăta Patimilor, este prăznuită îngroparea Mântuitorului și coborârea Lui în Iad, deschizând astfel calea pentru toți cei adormiți să învie în viața de dincolo.

Aceste momente sunt preludiul Învierii, care este sărbătorită de credincioși la miezul nopții, marcând triumful lui Hristos.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Câte zile libere vor avea românii de Paște 2024

Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor Domnului

În Săptămâna Patimilor, o perioadă consacrată purificării spirituale și întoarcerii către divinitate, credincioșii recită o rugăciune specială. Aceasta are menirea de a aduce în atenție suferințele îndurate de Iisus înainte de crucificare și, în același timp, de a exprima recunoștința față de sacrificiul său.

”Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.

Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.

Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.

Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale.

Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin!”.