Denia din Vinerea Mare 2024: Ce semnificația are

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 02 mai 2024, 18:12

Ce semnifica Deniile

Sursa: freepik

Vinerea Mare marchează sfârșitul săptămânii dinaintea Paștelui și, în consecință, ultima vineri din Postul Mare.

Este cunoscută și sub denumirile de Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.

Prin numele de Vinerea Paștelui, se face referire la faptul că este ultima vineri dinaintea Paștelui, în timp ce denumirea de Vinerea Patimilor este legată de suferințele și răstignirea lui Iisus Hristos în această zi. Termenul de Vinerea Seacă este folosit datorită obiceiului multor români de a ține post negru în această zi.

Conform credinței creștine, în această zi Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, într-un act de răscumpărare a neamului omenesc de sub jugul păcatului moștenit. Mulți creștini țin în această zi un post dur, cunoscut și sub numele de post negru.

Citește și: Vremea de Florii în 2024: Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru această zi de mare sărbătoare

Ce semnifică Vinerea Mare

În Vinerea Mare, se rememorează patimile lui Hristos. Nu este recomandat să consumi urzici sau să folosești oțet în această zi, deoarece tradiția spune că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet.

În Vinerea Mare, nu se săvârșesc niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală în această zi constă în scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea acestuia pe o masă în mijlocul bisericii.

Conform tradiției transmise din străbuni, prin această acțiune de scoatere a Sfântului Epitaf, retrăim momentul în care Hristos a coborât de pe cruce și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.

În seara de Vinerea Mare, se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, simbolizând trupul Mântuitorului. După procesiunea în jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare.

Așezarea pe Sfânta Masă reprezintă momentul punerii Domnului în mormânt.

După încheierea slujbei din seara de Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își plâng morții.

La finalul slujbei, uneori preotul împarte florile aduse, considerate a fi bune pentru leacuri. În vremuri trecute, oamenii se întorceau acasă cu lumânările aprinse pe drum, pentru ca și cei decedați să fie informați despre venirea zilelor mari.

Ei făceau înconjurul casei de trei ori și, când intrau, se închinau și făceau semnul crucii cu lumânarea aprinsă în toate cele patru colțuri ale casei sau doar la grinda de la intrare, apoi păstrau lumânarea pentru vremuri grele.

Unii practică obiceiul de a afuma casa cu tămâie în Vinerea Mare, în zorii acelei zile, înconjurând-o de trei ori, pentru a ține departe spiritele rele și necazurile de casă și de grădină.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce sa nu faci in Vinerea Mare

In Vinerea Mare trebuie sa se evite lucrările agricole, in special mersul pe câmp, semănatul sau alte activități asemănătoare.

Aceasta zi mai poarta si numele de Vinerea Seaca si asta pentru ca tot ceea ce se seamana nu rodește.

In acesta zi nu se sacrifica păsări sau animale.

In Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, in aceasta zi nu se coase si nu se face curățenie.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensionarii care au avut parte de al 13-lea salariu, la job. Cum se va calcula acesta la pensie

Rugăciune pentru Vinerea Mare

„Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."