Descantece pentru bautura. Ce ritualuri se folosesc de sute de ani pentru a scapa de alcool

Author: Ana Filip
Actualizat: 30 ian 2021, 07:20
Descantece si plante folosite de sute ani pentru a scapa de alcool
Sursa: Studiul monografic „Comuna Crasna”, autori Constantin şi Gheorghe Dănescu

Inca din cele mai vechi timpuri, taranii reuseau sa scape de unele boli fie cu ajutorul descantecelor, fie folosind plante cu efect tamaduitor.

In urma cu sute de ani, oamenii considerau ca bolile erau pedepse divine pentru pacate ori determinate de intrarea sub influenta unor spirite rele, sau erau provenite prin intermediul vrajitoarelor, care invocau spiritele malefice.

Descantece pentru bautura. Ce ritualuri se folosesc de sute de ani pentru a scapa de alcool
[Sursa: Studiul monografic „Comuna Crasna”, autori Constantin şi Gheorghe Dănescu]

Descantece folosite de sute ani pentru a scapa de alcool

Descantecul este o formula magica in versuri care se spune, insotita de anumite gesturi, de catre aceia care descantă pentru a se obtine indepărtarea unui farmec ori vindecarea de o boala.

Descantatoarele, spre deosebire de vrajitoare, luptau impotriva raului provocat, avand si sprijinul divin al Maicii Domnului, dupa cum sustin unii etnologi. Descantecele se impart in doua categorii: cele curate (facute de babe sau decantatoare pentru vindecarea omului sau a animalelor, sub protectia Maicii Domnului) si cele necurate (facute de vrajitoare pentru a provoca

rau oamenilor sau animalelor, sub influenta diavolului).

Un astfel de descantec sau ritual folosit cu sute de ani in urma pentru bautura era acesta: "O lumanare puternica, apa botezata, ajutati pe slujitorul lui Dumnezeu (numele) de viciu. Scoateti paharul de la el, scoateti durerea din casa. Un om bea apa sfanta, iar dependenta ii paraseste trupul. Focul va disparea, pacatul va fi indepartat in fiecare zi. Amin."

Descantece folosite de sute ani pentru a scapa de alcool

Citeste si: Singurul descântec de deochi care chiar funcţionează. Leacul din bătrâni de care puțină lume știe

Citeste si: A mers la o tiganca, sa o descante si sa o scape de blesteme. Cand a ajuns acasa si a vazut ce i-a bagat femeia in san, era sa lesine. Uite ce avea acolo

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Plantele de leac care ajuta la vindecarea alcoolismului

Pe de alta parte, plantele de leac au fost de asemenea folosite de tarani inca din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea multor boli. Plantele se pastrau în legaturi ori erau amestecate cu uleiuri si grăsimi animale pentru realizarea unor unguente tamaduitoare. Unele plante se puneau pe jeratic si se faceau fumuri care erau inhalate, sau se fierbeau. Unele se coceau pe spuza ori se ardeau si erau folosite sub forma de carbuni sau scrum. Anumite plante de leac, după ce erau pisate, se plamadeau in apa, spirt, tuica, vin, otet, ulei, apoi dupa macerare, iar in cateva zile, erau bune de folosit.

Contra bauturii se prescria floarea de alun culeasa in luna martie. Se adunau floricele de la noua aluni diferiti, se puneau in rachiu vreme de noua zile, dupa care i se dadea sa bea din aceasta licoare omului dependent de alcool.

Tot ca tratament in combaterea alcoolismului, fitoterapia recomanda ceaiul de pedicuta. Se bea cate o cana cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Tratamentul trebuie urmat timp de 14-21 de zile, pentru a obtine rezultatul dorit. Dupa o pauză de doua saptamani se poate relua daca este nevoie. Si tinctura de pedicuta este la fel de eficienta.

Plantele de leac care ajuta la vindecarea alcolismului

Un alt remediu folosti inca din timpuri stravechi este acesta: inainte de micul dejun, bautorul va consuma cate cinci lingurite de miere de albine poliflora. Pana la masa de pranz, el va bea un decoct preparat din patrunjel si coaja de portocala. Seara, inainte şi dupa cina, bautorul trebuie sa bea un ceai preparat din 300 ml apa si un amestec de plante: menta, tei, musetel si galbenele.

 

Taguri: