Descinderi în Piața OBOR din București: Ce nereguli au fost descoperite înainte de Paște? Amenzi de peste 300.000 de lei.

Author: Cristina Mocanu

Comercianții din Piața Obor din București au fost sancționați cu amenzi de până la 300.000 de lei înainte de sărbătorile de Paște.

Sursa: pixabay.com

Comercianții din Piața Obor din București au fost sancționați cu amenzi de până la 300.000 de lei înainte de sărbătorile de Paște.

Reprezentanții ANPC au dat amenzi de aproape 300.000 de lei în urma unui control făcut în Halele din Piața Obor din Capitală.

Amenzi de 300.000 de lei în urma descinderilor din Piața OBOR înainte de Paște

Reprezentanții Autorității Naţionale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi în valoare de 300.000 de lei în urma unui control efectuat în Halele Obor, fiind propusă închiderea temporară a unor operatori economici.

De asemenea, au fost sigilate două depozite de carne şi o mașină plină cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul. 

Miercuri, 12 aprilie, reprezentanții ANPC au făcut mai multe descinderi în piețele din Capitală, iar printre acestea s-a aflat și Hala din Piața Bucur Obor.

Citește și: Programul supermarketurilor de Paște 2023: În ce zile vor fi închise magazinele din România?

Astfel, au fost verificați 50 de operatori economici şi, pentru neregulile constatate, până în acest moment, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 293.000 de lei, dar şi șapte avertismente.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

A fost oprit definitiv comercializare produselor alimentare neconforme, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 4 operatori economici, propunerea închiderii unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un operator economic, propunerea închiderii unității pentru o perioadă de la 6 la 12 luni, pentru un operator

economic, propunerea măsurii de încetare a practicilor comerciale incorecte şi sigilarea a două depozite de carne şi a unei mașini pline cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.

Ce au declarat oficialii ANPC?

În urma controalelor efectuate, Mihai Culeafă, vicepreședinte ANPC, a declarat că: ”Îmi pare rău să constat că, în cea mai veche şi cea mai mare piața din Bucureşti, cea în care mergeam cu bunicul în copilărie, pentru cumpărăturile de fiecare zi, vând astăzi unii operatori economici care, profitând de aglomerația generată de sărbători, nu țin cont de

reguli sau de lege. Am întâlnit astăzi, în Obor, maşini de toate tipurile încărcate cu carne, fără documente, nepăstrată în condiții de frig, aşa cum e normal, sau comercianţi care nu fac curățenie în spațiile pe care le folosesc, gândindu-se că, în perioada asta, se vinde oricum. Din nou. Iar noi, din nou, îi sancționăm, până când vor respecta legea”.

Citește și: Ce program vor avea farmaciile și magazinele de Paște 2023. Care vor fi deschise non-stop

Care au fost principalele abateri constatate în Piața OBOR?

Principalele nereguli găsite de comisarii ANPC, în urma controalelor efectuate în Halele din OBOR, au fost: lipsa afișării prețului de vânzare al mărfii, lipsa afişării, pe etichetă, a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a țării de proveniență a produselor şi a datei durabilităţii minimale, lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii vitrinelor frigorifice, comercializarea produselor din carne proaspătă căreia nu i s-a putut stabili trasabilitatea şi implicit data limită de consum, comercializarea unor produse congelate cu surplus de gheață, nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitarea acestora în afara

vitrinei frigorifice, la temperatura mediului ambiant etc.), existența pavimentului deteriorat şi neigienizat, folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu reziduuri, acumulări de praf şi grăsime, cu acumulări de lichid, resturi alimentare şi impurități, cu chedere depreciate, nerespectarea condiţiilor impuse de producător privind manipularea şi depozitarea, folosirea unui depozit insalubru şi deteriorat (cu paviment spart, vopsea exfoliată, cu resturi menajere, rugină), depozitarea unor produse alimentare în contact direct cu pavimentul, nerespectarea vecinătăţii produselor, comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect şi consistenţă, lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire, lipsa informării referitoare la alergeni, folosirea unor vase de bucătărie cu uzură şi grăsime arsă, a unor recipiente de depozitare neigienizate, neconcordanţă între data limită de consum menţionată pe declaraţiile de conformitate şi cea expusă pe etichetele din vitrină.

Sursă: news.ro 

 

Taguri: