Descoperă buchetul aparte al unui vin rose

Author: Ana Filip

Vinul este licoarea zeilor, cea care este cunoscută din cele mai vechi timpuri, și pe care adevărații cunoscători o apreciază în multe situații. Spre deosebire de băuturile spirtoase, vinul poate însoți oricând o masă delicioasă, iar fiecare dintre noi avem un vin preferat. Foarte apreciate sunt vinurile albe și cele roșii, în timp ce, din păcate, prea puțini sunt cei care înțeleg frumusețea, buchetul și gustul aparte al unui vin rose bun. Prin urmare, dacă vrei și tu să-i descoperi tainele, ia-ți un vin bun rose de la adresa https://www.totalwine.ro/vin-rose, și citește rândurile următoare. Multe lucruri interesante îți vor fi dezvăluite acum.

Un vin cu personalitate

Pentru mulți dintre noi, un vin rose este ca un fel de zonă tampon între vinurile albe și cele roșii. Cu toate acestea, specialiștii ne spun că este o concepție total greșită, pentru că acest tip de vin are propria lui personalitate, un gust aparte, în care predomină fructele, fără însă a domina.

Cum se obține vinul rose

Vinul rose nu reprezintă un mix între cele albe și cele roșii, ci se obține prin îndepărtarea rapidă a cojilor de la strugurii roșii, la doar câteva ore după ce a început procesul de fabricare al vinului. De asemenea, un vin rose autentic și delicios se obține printr-o metodă cu un nume dur, saignee – însângerare, care presupune un contact mai lung între coși și must. O parte din acesta, care nu a apucat încă să se coloreze, este îndepărtată, după care va fi folosită pentru a dilua vinul roșu până în momentul în care se obține nuanța de roz dorită.

Ce gust are vinul rose

După cum probabil știi, gustul vinului este dat de coaja strugurilor din care este fabricat. Întotdeauna atunci când alegi un vin rose, este obligatoriu să te uiți la ce soi de struguri au fost folosiți pentru producerea lui. În acest fel, vei ști ce gust și ce aromă va avea licoarea respectivă, ceea ce îți va permite să o folosești pentru a înobila un anume fel de mâncare.

În mod surprinzător, de regulă acele vinuri rose care au culoare mai pală sunt mai seci, în timp ce acelea la care culoarea este mai intensă au un gust și o aromă mult mai fructată, care îți amintește de pepene galben și de căpșuni. Gustul acestora va fi mult mai dulce, așa că nu poate însoți un preparat din carne de vânat, de exemplu.

Gusturi și arome diferite

Cu siguranță vinurile rose sunt preferatele reprezentantelor sexului frumos, deoarece sunt în general mult mai fructate decât cele albe sau roșii. Atunci când guști pentru prima dată un vin rose, simți o aromă de citrice și de flori. După cum aminteam ceva mai sus, pepene galben, căpșuni, lămâie, fructe de pădure, trandafir și nu numai sunt gusturile subtile care îl însoțesc, și care ar putea face ca acest soi de vin să fie și preferatul tău. Evident, sunt multe alte arome pe care le mai poate avea un vin rose, dar toate depind de tipurile de struguri folosite la producerea lor. Încearcă și tu și te vei convinge că ai tratat cu superficialitate până acum, vinurile rose.

Cum se servește un vin rose

Pentru că avem de a face cu un vin cu gust fructat, cu siguranță se potrivește pentru lunile de vară, sau oricând organizezi o petrecere în aer liber. Întotdeauna vinul rose se va servi rece, fie într-un pahar de șampanie, fie într-unul pentru vinul alb. Gustul lor revigorant și proaspăt te va cuceri.

Tipuri de vinuri rose

Există mai multe tipuri de vinuri rose, dar în rândurile următoare am decis să ți le prezentăm pe cele mai cunoscute, pe care ai putea să le încerci și tu.

Provence

Este unul dintre cele mai bune vinuri rose, mult mai sec. Este perfect pentru o masă în care se servesc fructe de mare, pește, paste și chiar mușchi de porc. Este ceva mai scump, deoarece se produce doar într-un număr redus de comunități, iar soiul de struguri folosit pentru a-l obține este Grenache.

Rosato italian

Este numele italian sub care este cunoscut vinul rose, iar gustul său depinde foarte mult de regiunea în care este fabricat. Prin urmare, dacă vrei să știi care este cel care se potrivește cel mai bine cu preferințele tale, trebuie să le încerci pe toate. Sună perfect, nu?

Rosado spaniol

După cum ți-ai dat seama, și aici lucrurile sunt oarecum asemănătoare cu un rosato italian. Dacă vrei recomandarea specialiștilor, cele mai bune vinuri rose sunt cele produse din soiul Garancha, și pe care le vei aprecia, cu siguranță. Încearcă doar, și te vei convinge rapid că avem de a face cu un vin surprinzător, în sens pozitiv desigur.

Tavel

Denumirea acestuia provine de la localitatea Tavel din Franța, recunoscută drept capitala mondială a vinului rose. Din nou, soiul de struguri folosit la producerea vinului rose este tot Grenache, iar aroma acesuia este una mult mai robustă, care împletește frumos izul de fructe de pădure și note de mirodenii care te vor face să îl savurezi pe îndelete.

Rose Champagne

Una dintre cele mai scumpe șampanii de pe piață, pe care trebuie să o guști ca să o poți descrie. Și nici atunci nu vei reuși prea bine, pentru că este atât de complex și surprinzătoare încât de fiecare dată vei găsi ceva nou la ea, care să te facă să mai vrei încă un pahar.

 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.