DESCOPERĂ: Pe ce dată este solstițiul de vară 2021. Ce să faci în cea mai lungă zi din an pentru belșug și sănătate?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 iul 2022, 09:35
Solstițiul de vară 2021 reprezintă începutul verii astronomice
Sursa: Unsplash

Solstițiul de vară 2021 sau Ziua Soarelui este un eveniment important din punct de vedere astronomic. Tot ce trebuie să știi despre prima zi de vară astronomică din 2021.

Solstițiul de vară 2021 reprezintă prima zi de vară a anului din punct de vedere astronomic. Acest eveniment are o importanță majoră, având în vedere că se produc o serie de schimbări importante. Iată tot ce trebuie să știi despre solstițiul de vară 2021, când are loc și care este semnificația acestuia.

Pe ce dată este solstițiul de vară 2021 și de ce e cea mai lungă zi din an?

Solstițiul de vară 2021 va avea loc pe data de 21 iunie, la ora 6:31, acesta reprezentând un moment foarte important. Termenul solstițiu provine din astronomie și descrie acel moment din an în care planul dintre centrul Soarelui și axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. Există două solstiții într-un an, cel de vară și cel de iarnă.

De obicei, solstițiul de vară pică în fiecare an în jurul datei de 20-21 iunie.

În România, solstițiul de vară are loc pe data de 21 iunie 2021, acesta fiind momentul în care Soarele se ridică deasupra orizonului la unghiul maxim, ceea ce înseamnă că este ziua cea mai lungă din an. Mai exact, ziua de luni, 21 iunie 2021, va avea 15 ore și 32 de minute, iar noaptea va fi mai scurtă, având o durată de 8 ore și 28 de minute.

Citeste si: Când va fi lună plină în iunie 2021

Aceasta este ziua în care oamenii se pot bucura cel mai mult de lumina soarelui, având în vedere că după solstițiul de vară 2021, durata zilei va începe să scadă, iar cea a nopții să crească, lucru care se va întâmpla până până pe 21 decembrie, atunci când va avea loc solstițiul de iarnă.

Din punct de vedere calendaristic, vara a început pe data de 1 iunie, însă din punct de vedere astronomic, vara începe după solstițiul de vară, astfel că în 2021 acest lucru se întâmplă după data de 21 iunie.  

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Denumirea de solstițiu ("Soarele stă") este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopți albe".”, explică specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Solstițiul de vară 2021, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în prima zi de vară astronomică din 2021?

Fiind un eveniment care are o importanță majoră, există o mulțime de tradiții și superstiții legate de solstițiul de vară 2021. În trecut, oamenii obișnuiau să aprindă un foc mare și să dea petreceri în prima zi de vară astronomică, sărbătorind și bucurându-se astfel de cea mai lungă zi din an.

Încă din cele mai vechi timpuri, solstițiul de vară a fost privit drept un moment de răscruce, un moment în care se pot produce schimbări importante și în care oamenii își pot găsi echilibrul. 

Se spune că oamenii care își doresc să aibă parte de noroc și belșug tot anul ar trebui să facă baie într-un lac sau râu, tradiția spunând că apa acestora are puteri vindecătoare, chiar magice, în ziua solstițiului de vară.

În momentul solstițiului de vară se crede că dorințele pot deveni realitate, mai ales dacă sunt rostite din suflet. 

Citeste si: Când are loc „Superluna sângerie”? Unde putem vedea singura eclipsă totală de lună din 2021

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.