Descoperire impresionată într-o pădure din Botoșani. Trei bărbați au dat peste o comoară celtică veche de 2.500 de ani

Autor: Diana Bostan

Descoperire arheologică impresionantă făcută într-o pădure din Botoșani.

Sursa: Pixabay

O descoperire arheologică impresionantă a fost realizată de trei pasionați de istorie în pădurea Aluniș din județul Botoșani.

Cei trei au găsit un colier celtic și două fragmente de podoabe, datând din jurul anului 500 î.Hr. Dacă se va confirma autenticitatea acestora, piesele ar putea avea o valoare de patrimoniu cultural de neprețuit.

Citește și: Comoară extrem de rară descoperită de doi frați sub o biserică. Ce era în cutia pe care au ținut-o ascunsă timp de 60 de ani

Descoperire arheologică impresionantă făcută într-o pădure din Botoșani

Cei trei bărbați, care dețin autorizație de cercetare arheologică de doar doi ani, au descris emoția descoperirii în detaliu. Potrivit observatornews, cei trei au găsit un colier celtic, un fragment de podoabă și un inel.

„Este locul unde am găsit tezaurul. În groapa asta am găsit colierul celtic.

Aici, în această groapă am găsit un fragment de podoabă ceva şi aici am găsit, în cealaltă gropiţă, am găsit inelul",
a explicat unul dintre ei, evidențiind locurile exacte unde au fost găsite artefactele, conform sursei menționate anterior.

Citește și: Noi descoperiri confirmă legătura Israelului cu poporul evreu?

Înainte de această descoperire, cei trei nu se puteau lăuda cu descoperiri spectaculoase.

Conform declarațiilor oferite de cei trei, aceștia găseau monede din perioada comunistă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

„La sfârșitul zilei găsim, spre exemplu, 10-20 de monede. Atunci noi facem un calcul și cam știm cam ce zonă este și poți să descrii zona respectivă, poți să zici că aici e o zonă comunistă, adică găsim numai monede din perioada comunistă", a declarat Eugen Peiu. Însă, acum, această descoperire ar putea schimba totul.

Ce se va întâmpla cu tezaurul descoperit

Conștienți de potențiala valoare a descoperirii lor, cei trei bărbați au ales să nu deterioreze piesele și să le predea imediat autorităților competente.Toate artefactele au fost predate Direcției Județene pentru Cultură Botoșani. 

„Noi ne-am dat seama imediat că e ceva de interes, de patrimoniu şi atunci am ales, am decis toţi trei să nu o curăţăm, să nu-i facem nimic, să n-o deteriorăm şi să mergem cu ea direct la autorităţi", a continuat Eugen Peiu.

Citește și: Mormânt unic în lume, descoperit în Ucraina. Arheologii cred ca tânăra a fost îngropată de vie, iar poziția corpului este una nemaiîntâlnită

Marius Mihăilescu, inspector la Direcția de Cultură Botoșani, a explicat că, în cazul în care se va constata că obiectul are o valoare mare, acesta va fi clasat ca un bun cultural mobil și va fi inclus în fondul patrimoniului cultural național sau chiar în tezaur, dacă valoarea sa va fi considerată excepțională, notează observatornews.ro.

Conform legislației, cei care găsesc astfel de comori sunt obligați să le predea autorităților și pot primi o recompensă între 30% și 45% din valoarea bunurilor, dacă acestea sunt autentice. O descoperire similară a fost făcută în 2017 la Miroslava, județul Iași, însă piesa găsită atunci era mult mai degradată.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.