Cei trei au găsit un colier celtic și două fragmente de podoabe, datând din jurul anului 500 î.Hr. Dacă se va confirma autenticitatea acestora, piesele ar putea avea o valoare de patrimoniu cultural de neprețuit.
Descoperire arheologică impresionantă făcută într-o pădure din Botoșani
Cei trei bărbați, care dețin autorizație de cercetare arheologică de doar doi ani, au descris emoția descoperirii în detaliu. Potrivit observatornews, cei trei au găsit un colier celtic, un fragment de podoabă și un inel.
„Este locul unde am găsit tezaurul. În groapa asta am găsit colierul celtic.
Citește și: Noi descoperiri confirmă legătura Israelului cu poporul evreu?
Înainte de această descoperire, cei trei nu se puteau lăuda cu descoperiri spectaculoase.
Conform declarațiilor oferite de cei trei, aceștia găseau monede din perioada comunistă.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„La sfârșitul zilei găsim, spre exemplu, 10-20 de monede. Atunci noi facem un calcul și cam știm cam ce zonă este și poți să descrii zona respectivă, poți să zici că aici e o zonă comunistă, adică găsim numai monede din perioada comunistă", a declarat Eugen Peiu. Însă, acum, această descoperire ar putea schimba totul.
Ce se va întâmpla cu tezaurul descoperit
Conștienți de potențiala valoare a descoperirii lor, cei trei bărbați au ales să nu deterioreze piesele și să le predea imediat autorităților competente.Toate
„Noi ne-am dat seama imediat că e ceva de interes, de patrimoniu şi atunci am ales, am decis toţi trei să nu o curăţăm, să nu-i facem nimic, să n-o deteriorăm şi să mergem cu ea direct la autorităţi", a continuat Eugen Peiu.
Marius Mihăilescu, inspector la Direcția de Cultură Botoșani, a explicat că, în cazul în care se va constata că obiectul are o valoare mare, acesta va fi clasat ca un bun cultural mobil și va fi inclus în fondul patrimoniului cultural național sau chiar în tezaur, dacă valoarea sa va fi considerată excepțională, notează observatornews.ro.
Conform legislației, cei care găsesc astfel de comori sunt obligați să le predea autorităților și pot primi o recompensă între 30% și 45% din valoarea bunurilor, dacă acestea sunt autentice. O descoperire similară a fost făcută în 2017 la Miroslava, județul Iași, însă piesa găsită atunci era mult mai degradată.