Despăgubiri de 1500 de lei/hectar pentru fermierii afectați de secetă

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 12 iul 2023, 01:30

Despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă Ajutor de 1500 de lei la hectar

Sursa: PixaBay

Fermierării ale căror culturi au fost afectate de secetă ar putea primi despăgubiri de 1500/hectar potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Vești bune pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică. Aceștia ar urma să primească un ajutor de la stat în valoare maximă de 1500/hectar, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). 

Citeste si: Programul TOMATA și LEGUME 2022: Care sunt condițiile și legumele pentru care agricultorii primesc 4000 de euro de la stat

Despăgubiri pentru culturile afectate de secetă 

Fermierii vor primi despăgubiri de cel mult 1.500 de lei pe hectar pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2021, afectate în procent de 100% de seceta pedologică, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se recunoaşte manifestarea fenomenului de secetă pedologică în agricultură în anul 2022 şi se instituie o schemă de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensaţii sub forma de grant financiar producătorilor agricoli

care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică”,
se arată în documentul publicat de MADR și citat de AGERPRES. 

Citeste si: Se depun cererile pentru obținerea sumei de 200 de euro de la stat! Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

Cine sunt beneficiarii noului ajutor acordat de stat

Astfel, se acordă ajutor de stat beneficiarilor care au înfiinţat în toamna anului 2021 culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz şi rapiţă, iar acestea au fost afectate de seceta

pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% şi 100% conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menţionate.

Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menţionate la art. 5, este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul –

verbal”, potrivit proiectului. 

Citeste si: Românii care vor primi bani de la stat în perioada 2022-2023. Listele au fost deja publicate, iar sumele sunt uriașe

Când se depun cererile pentru primirea despăgubirilor 

Beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate depun/transmit la Direcţiile Agricole Judeţene o cerere de solicitare a grantului financiar care cuprinde şi declaraţia pe proprie răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la data depunerii solicitării pentru ajutor.

Cererile şi documentele prevăzute se depun/transmit în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Schema nu se cumulează cu alte ajutoare de stat sau ajutoare „de minimis” cu aceleaşi costuri eligibile identificabile. 

Compensaţiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar, pentru fiecare cultură afectată, reprezintă maximum 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maximum 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în Tehnologiile cadru la culturi recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR) şi corespund cerinţelor din Orientările UE.

Sursă: AGERPRES

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.