Vaccinurile anti-Covid-19 au fost contestate de foarte multe persoane, iar unele dintre ele în continuare sunt de părere că nu reprezintă o soluție pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus. În acest context, pe internet au circulat mai multe materiale video în care anumite persoane susțineau că locul în care le-a fost administrat vaccinul anti-Covid-19 a devenit magnetic. Ce crede Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, despre acest lucru?
Locul în care este administrat vaccinul anti-Covid-19 poate deveni magnetic?
Pentru a dovedi că locul vaccinării devine magnetic, mai mulți tineri au apropiat de braț fie o monedă, fie un magnet de frigider și au postat imaginile pe rețelele de socializare. Așa cum era de așteptat, clipurile video s-au viralizat rapid în mediul online, acestea fiind distribuite de un număr însemnat de persoane.
Întrebat ce crede despre aceste materiale video, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a catalogat materialele drept penibile, acesta precizând că este convins de faptul că tinerii români au
„Tinerii noștri sunt mai inteligenți de atât. Filmele acelea sunt penibile. Tinerii din ziua de astăzi interacționează și au prieteni. Chiar dacă ar putea crede așa ceva, vor discuta cu prietenii lor. Asemenea materiale au un impact foarte mic. Sunt atât de penibile încât nu pot să depășească un nivel de acceptare.”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, potrivit alephnews.ro.
Specialiștii sunt de părere că în compoziția vaccinurilor anti-Covid-19 nu există elemente care să provoace astfel de reacții magnetice și că filmulețele care circulă pe rețelele de socializare nu au o bază reală.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Nu. Administrarea unui vaccin împotriva Covid-19 nu poate provoca magnetizarea brațului. Aceasta este o farsă, pur si simplu. Nu există absolut nicio modalitate prin care un vaccin poate duce la reacția prezentată în aceste videoclipuri postate pe Instagram sau YouTube.”, a spus Dr. Stephen Schrantz, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Chicago pentru AFP, citat de verificat.afp.com.
Experții în sănătate atrag atenția că în spațiul public pot circula tot felul de informații false și că oamenii trebuie să fie atenți la aceste detalii și să acorde încredere doar surselor oficiale.