Oficialii cred că balena eșuată în sudul Israelului a fost ucisă de apa otrăvită deoarece zona este grav poluată, inclusiv cu gudron. Probele prelevate de la animal vor determina, însă, cauza exactă morții. Litoralul israelian de-a lungul coastei mediteraneene, a fost poluat în ultimele zile cu cantități mari de gudron dintr-o sursă necunoscută. O posibilă explicație ar descărcari ilegale de la navele cisternă din regiune.
Citeste si: Marea Neagra e plina de cadavre. Dezastru ecologic fara precedent
Israelul a închis plajele mediteraneene din cauza poluării excesive
Israelul a închis toate plajele mediteraneene, după ce o deversare a adus tone de gudron pe mai mult de 160 de km de coastă în ceea ce oficialii numesc unul dintre cele mai grave dezastre ecologice ale țării, anunță Al Jazeera.
Apariția gudronului pe coasta Israelului a fosr sesizată de activiștii de mediu săptămâna trecută, după o furtună puternică. Ministerul Agriculturii a spus duminică că balena eșuată ar fi murit din cauza ingerării lichidului negru vâscos deversat în apa mării.
Autoritățile pentru Natură și Parcuri din Israel a numit această deversare „unul dintre cele mai grave dezastre ecologice ” din istoria țării.
Oficilalii din ministerele pentru protecția mediului, sănătate și interne au emis o declarație comună prin care cer evitarea țărmului mediteraneean al țării, deoarece „expunerea la gudron poate fi dăunătoare sănătății publice”.Premierul Benjamin Netanyahu și ministrul protecției mediului, Gila Gamliel, au vizitat duminică o plajă din Ashdod.
Se estimează că cel puțin 1.000 de tone de gudron au ajuns pe uscat și că eliminarea poluării va costa milioane de dolari.
Citeste si: Incendiu la Cernobil. Nivelul de radiatii a crescut periculos in urma unui incendiu forestier masiv
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Operaţiune de curăţare după deversare
Autorităţile israeliene şi ONG-uri de mediu au participat la curăţarea zonei duminică, informează AFP, citată de Agerpres.
Mareea neagră depistată în zonă se datorează deversării a „zeci până la sute de tone” de bitum de pe o navă, conform indicaţiilor iniţiale ale Ministerului Mediului.
Echipe ale armatei, civili şi membri ai unor ONG-uri au participat la ridicare gudronului ajuns pe plaje.
„Trebuie să privim spre viitor. Acest eveniment şi altele ca acesta în întreaga lume ne arată cât de crucial este să ne îndepărtăm de energiile poluante în favoarea energiilor regenerabile”, a declarat Gamliel la faţa locului.
Citeste si: Cât costă, de fapt, să închiriezi un apartament în Constanța pe perioada verii
Valurile neobişnuit de mari au zguduit coasta israeliană săptămâna trecută. Vânturi puternice au dus la deversarea a tone de gudron pe plaje, de la Rosh HaNikra, lângă Liban, până la Aşkelon, la marginea Fâşiei Gaza.
Citeste si: TRAGEDIE cumplita pe insula Faimosilor! A murit de la o nuca de cocos