DEZASTRU la metroul bucurestean! Mii de oameni, blocati in statiile cu CEL MAI NOCIV AER din Capitala

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 24 oct 2018, 15:28

Mii de persoane au fost blocate minute in sir, miercuri dimineata, pe persoanele mai multor statii de metrou.

Circulatia trenurilor a fost perturbata de defectarea unui macaz, la ora 08:20, in statia Constantin Brancoveanu. Din acest motiv, circulatia garniturilor nu s-a putut efectua optim pe Magistrala a 2-a.

Cei care s-au aflat miercuri dimineata in statii sau in trenurile de metrou sustin ca intreaga circulatie a fost blocata aproape o ora. Lipsa rabdarii, stresul ca intarzie la munca si nervii creati de imbulzeala celor care asteptau ca traficul sa revina la normal au facut ca intreaga situatie sa se transforme intr-un adevarat haos.

Oamenii se impingeau unii pe altii si se impiedicau reciproc sa mai circule pe peron sau pe caile de acces spre iesirea din statii. Totul a fost complet blocat.

Cei de la Metrorex au trimis un comunicat de presa prin care au explicat situatia petrecuta in aceasta dimineata.

„Informam publicul ca astazi, 24.10.2018, la ora 08:20, in apropierea statiei de metrou Constantin Brancoveanu, s-a defectat un macaz.

Pe Magistrala a 2-a, trenurile de metrou nu au circulat conform graficului de circulatie obisnuit. Echipele de interventie Metrorex au lucrat pentru remedierea defectiunii si reluarea circulatiei. La acest moment circulatia se desfasoara in conditii normale. Calatorii au fost informati prin sistemul de sonorizare din statiile si in trenurile de metrou”
, au precizat reprezentantii Metrorex, potrivit comunicatului.

Din fericire, nu au existat victime in urma acestui incident, desi, situatia ar fi putut denatura intr-un adevarat dezastru in cazul in care problema nu s-ar fi rezolvat rapid.

Recent, in urma testarii calitatii aerului bucurestean, s-a stabilit ca aerul de la metrou, in special din zona Magistralei 2 (intre Berceni si Pipera), este de 10 ori mai nociv decat limita prevazuta de lege. Astfel, concentratia de pulberi in suspensie (praf sub forma de firicele extreme de subtiri) masurata in aer este uriasa. Pe termen scurt, inhalarea acestor pulberi duce la inflamarea tesutului pumonar, insa, pe termen lung, acesta favorizeaza aparitia cancerului.

„Aceste pulberi, daca nu exista o ventilatie corespunzatoare, se depun la nivelul cailor aeriene inferioare si dau o reactie de aparare a organismului, care este, de fapt, o inflamati in arborele bronsic. Aceste pulberi au, in timp, prin cumulare, si un efect cancerigen. In cazul celor cu afectiuni respiratorii, efectele apar in cateva minute, dar in cazul oamenilor sanatosi, primele simptome e posibil sa apara in cativa ani, sau zeci de ani de expunere”, a explicat medicul pneumolog Florin Mihaltan, conform libertatea.ro.

 

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.