Dezinfectant: cum sa faci dezinfectant acasa

Autor: B.M.
Dezinfectant: cum sa faci dezinfectant acasa

Cum prepari dezinfectant in casa: se face foarte usor, este eficient si nu costa mult.

Pandemia de coronavirus a adus in atentia tuturor respectarea unor reguli stricte de igiena. Specialistii recomanda spalarea mainilor cat de des posibil, cu apa si sapun din belsug, timp de cel putin 20 de secunde pentru fiecare sesiune.

De asemenea, este necesara si dezinfectarea regulata a suprafetelor pe care le atingem zilnic cu dezinfectant: clantele de la usi, telefonul mobil, telecomenzile, mouse-ul, tastatura, robinetele sau biroul de lucru, toate trebuie curatate temeinic, pentru a preveni raspandirea virusurilor.

Iata cum poti prepara dezinfectant pentru suprafete acasa.

Citeste si: Coronavirus: la ce temperaturi se incetineste raspandirea virusului

Citeste si: Coronavirus Romania: ce spune Ministerul Sanatatii despre folosirea clorochinei ca tratament pentru coronavirus

Dezinfectant: ce ingredient iti trebuie ca sa faci dezinfectant

Pentru prepararea unui dezinfectant eficient ai nevoie de un compus activ, iar cel mai usor de gasit sunt hipocloritul de sodiu sau clorul activ.

Clorul este folosit inclusiv in spitale, pentru curatarea saloanelor, si este recomandat inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Poate fi destul de greu de gasit hipoclorit de sodiu de sine statator in magazine.

Insa puteti cumpara un produs popular care contine hipoclorit de sodiu, si anume un inalbitor. Inainte de a-l achizitiona, studiati eticheta si verificati sa nu aiba o concentratie de clor activ mai mica de 3%.

Daca aceasta conditie este respectata, il puteti folosi pentru a prepara dezinfectant.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cum să te protejezi de coronavirus atunci când mergi la cumpărături?

Dezinfectant: cum se face dezinfectantul in casa

Prepararea dezinfectantului este extrem de simpla. Ca regula generala, la un litru de apa puneti 4 lingurite de inalbitor. Amestecati foarte bine, dupa care puneti solutia rezultata intr-un recipient cu pulverizator.

Curatati suprafetele pulverizand dezinfectant pe ele si stergand ulterior bine cu o laveta textila. Este foarte important ca in timp ce faceti dezinfectarea sa purtati manusi; de regula clorul ataca pielea, daca expunerea este prelungita.

Nu in ultimul rand, dupa ce ati curatat suprafetele, aerisiti bine incaperile timp de 5- 10 minute.

Citeste si: Credeai că ești ferit de COVID-19 în casă? Află că nu! La ce trebuie să fii atent

Dezinfectant: cat de bun este spirtul pentru a dezinfecta suprafetele?

Foarte multa lume foloseste spirtul pentru a dezinfecta suprafetele din casa.

Adrian Streinu-Cercel, directorul spitalului Matei Bals, a spus insa intr-o declaratie ca spirtul nu este eficient pentru acest lucru.

A fost insa contrazis la scurt timp de specialisti de la Societatea Romana de Microbiologie. Se pare ca spirtul din comert, care in marea majoritate are o concetratie de alcool de 70% este eficient.

Singurul aspect care trebuie luat in calcul, atunci cand este folosit ca dezinfectant, este sa insistam mai mult pe suprafete, frecandu-le insistent timp de 1- 2 minute.

 

 

Taguri: