Dezlegare la pește în data de 13 decembrie 2023, potrivit calendarului ortodox

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 dec 2023, 16:00

Credincioșii au dezlegare la pește la data de 13 decembrie 2023

Sursa: Facebook Viețile sfinților, rugăciune,citate ortodoxe, pilde și povestiri ortodoxe.

Sărbătoare pe 13 decembrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Dosoftei, zi în care credincioșii au dezlegare la pește.

Calendar ortodox 13 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Dosoftei, zi în care credincioșii au dezlegare la pește, data fiind trecută cu o cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 13 decembrie!

Calendar ortodox 13 decembrie 2023

Sărbătoare 13 decembrie. Sfântul Ierarh Dosoftei este sărbătorit în fiecare an pe data de 13 decembrie în calendarul ortodox, această zi fiind trecută cu o cruce neagră. 

Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în jurul anului 1624 la Suceava, iar la botez acesta a primit numele Dimitrie. Acesta s-a născut într-o familie cu frică de Dumnezeu și a avut parte de-a lungul tinereții sale de cei mai renumiți dascăli din Moldova, urmând să meargă la școala Frăției Ortodoxe de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Liov. 

Sfântul Ierarh Dosoftei a avut harul de a deține o minte foarte ageră, motiv pentru care acesta a reușit să aibă o întreagă capacitate de înțelegere și de informații de la o vârstă fragedă.

Acesta a decis să aleagă calea Domnului și să găsească toate înțelesurile din Scripturi şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii.

Citește și: Se spală în zilele de sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox? Iată ce spun preoții

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În urma acestei alegeri, Sfântul Ierarh Dosoftei a deprins mai multe secrete, precum cititul și vorbitul în greacă, latină, slavonă, polonă şi ucraineană.

În anul 1649, acesta a decis să devină călugăr, zi în care a primit și numele Dosoftei, iar datorită iubirii sale față de cele sfinte și devotamentului pe care acesta îl avea față de Dumnezeu, Sfântul Ierarh Dosoftei a devenit părinte duhovnicesc şi stareţ al obştii de la Probota. 

În anul 1868 a avut loc un eveniment ce i-a schimbat viața Sfântului Ierarh Dosoftei, mai exact acesta a fost luat ostatic de regele polon Jan Sobieski, atunci când s-a retras din Moldova, iar acesta a decedat departe de casă, în anul 1693, relatează basilica.ro.

Sărbătoare 13 decembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Dosoftei, sărbătorit pe 13 decembrie în calendarul creștin

O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești. Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei.

Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală, pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ștefan în 2023? Tradiții și obiceiuri românești

Acum, te rugăm, păstor luminat al Bisericii și împreună-liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocrotească pe părinți și pe copii, să vindece pe

cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.