Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023: Se mănâncă pește în doar două zile. Iată despre ce sărbători este vorba

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 06 apr 2023, 14:12

În Postul Paștelui se face dezlegare la pește doar de 2 ori 

Sursa: Unsplash

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023. În perioada de post există doar câteva zile în care se mănâncă pește. Când este, de fapt, dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023?

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023   În Postul Paștelui 2023, creștinii ortodocși au dezlegare la pește doar de două ori, având în vedere că acest post este cunoscut drept cel mai strict și mai aspru din timpul anului. Care sunt zilele în care creștinii ortodocși care țin post au voie să mănânce pește?

Prima zi din Postul Paștelui în care s-a mâncat pește a fost Buna Vestire, pe 25 martie, iar cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este în Duminica Floriilor, pe

9 aprilie.

Postul Paștelui 2023. Zilele cu dezlegare la pește 

În fiecare post de peste an, creștinii ortodocși primesc dezlegări la pește, ulei și vin. Deși este o perioadă de purificare atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual, rânduielile bisericești prevăd ca cei care țin post să aibă parte și de dezlegări, astfel încât să nu își piardă motivația pe parcursul postului. 

În Postul Paștelui 2023 nu se mănâncă alimente considerate „de dulce”, adică produse sau preparate care au în compoziția lor ingrediente de origine animală. Doar în zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 poate fi consumat acest tip de carne.

Postul Paștelui 2023 este un post lung și aspru, o perioadă de 48 de zile în care credincioșii trebuie să se abțină de la alimentele „de dulce”.

În Postul Paștelui există doar două dezlegări la pește, iar acestea se fac în zilele de mare sărbătoare din perioada postului.

Prima dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este pe data de 25 martie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire. Este o sărbătoare importantă, cu cruce roșie, o zi în care cei care țin post pot consuma preparate din pește.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este de Florii, cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Se mănâncă pește în Postul Paștelui pe data de 9 aprilie, în Duminica Floriilor. 

Citește și: Când se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui 2023? Calendar ortodox

Pe ce dată începe Postul Paștelui în anul 2023? 

Postul Paștelui este, de fapt, perioada de dinaintea celei mai mari sărbători creștine: Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Având în vedere că Paștele este sărbătorit în acest an pe data de 16 aprilie, Postul Paștelui 2023 începe pe 26 februarie. Din această zi, creștinii ortodocși nu mai au voie să consume carne, ouă, brânză, lapte, unt sau orice alt produs de origine animală.

Postul durează 48 de zile, este cel mai lung din timpul anului, dar și cel care le impune credincioșilor cele mai multe restricții.

Postul Paștelui 2023 se termină oficial pe 16 aprilie, atunci când este sărbătorit Paștele ortodox. 

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui 2023

Pentru că perioada de post nu înseamnă doar o înfrânare a poftelor alimentare, credincioșii sunt îndemnați de biserică să se roage mai mult în această perioadă din an pentru iertarea păcatelor. Astfel, în fiecare zi din Postul Paștelui 2023 poate fi rostită o rugăciune despre care se spune că este grabnic ajutătoare. 

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Calendar ortodox februarie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră