In Manastirea Podgoria Copou, maicutele se pregatesc cu multa vreme inainte si dau zor sa termine vesmintele cu care vor fi acoperite moastele Sfintei, anul acesta. Croitorii tin post si fac rugãciune înainte sa inceapa lucrul....
Preotii spun cã moastele sunt îmbrãcate dupã ritualuri bisericesti, la care iau parte doar preoti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si tot ei sunt cei care comanda materialul si aleg broderiile..
Insa cel mai asteptat moment pentru calugaritele care cos aceste vesminte este cel in care vad impodobite moastele cu truda muncii lor.
In decursul unui an vesmintele Sfintei sunt schimbate de mai multe ori dupa un ritual special la care iau parte calugari, maicute si preoti. Pe toata durata lui biserica ramane închisã si nimeni nu are acces.
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii
Vesmintele se schimba pe 14 octombrie, in postul Pastelui, de pasti si de Craciun.
Vesmintele vechi nu sunt spalate inainte de a fi donate, pentru ca sunt sfintite. Ce nu se stie insa este ca Sfânta Parascheva ascunde si un blestem, ce dateazã de mai bine de 400 de ani. Preotii spun cã Sfânta Parascheva mai poartã niste vesminte care nu se dau jos niciodatã. Acestea au un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu care il blesteama pe cel care va împrastia vreodatã Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".