Dezvoltarea Durabila - Tot ce nu stiai despre acest concept si cum te poate ajuta pe plan profesional!

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 19 feb 2019, 12:26

Conceptul de dezvoltare durabila insumeaza formele si metodele de dezvoltare sociala si economica, axandu-se pe crearea unui echilibru intre cele mai importante aspecte ale societatii: planul economic, planul social, planul ecologic.

Definitii – Ce este dezvoltarea durabila si cum a evoluat acest concept?

Una dintre primele definitii a fost data de catre Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare, prin Raportul Brundtland, in care era insemnat faptul ca acest concept este caracterizat de dorinta de a satisface necesitatile actuale, insa, fara a crea un pattern ce ar avea ca rol lezarea generatiilor urmatoare de a isi duce la indeplinire propriile necestitati. Toata aceasta nevoie pare sa fi pornit imediat dupa dezastrul produs la Cernobîl, care a afectat populatia timp de mai multe generatii.

Chiar daca, initial, intreg conceptul a pornit de la ideea de sustenabilitate, de a crea o varianta de combatere a crizei ecologice, ce era cauza principala a exploatarii industriale si a degradarii mediului, in timp, s-a bucurat de o evolutie uriasa, ajungand, in prezent, sa insumeze necesitatea unei vieti calitatative, atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic a unui popor si a urmasilor sai, dar si a omului ca entitate individuala. In acelasi timp, a inceput sa fie conservat un simt pentru dezvoltarea principiilor si valorilor importante, precum dreptatea si egalitatea intre generatii, dar si intre mai multe state.

2. Dezvoltarea durabila in Romania

Procesul de dezvoltare durabila a inceput sa fie cunoscut si pe teritoriul Romaniei, incepand din anul 1992, cu prilejul Conferintei de la Rio De Janeiro, ce avea sa stabileasca si sa adopte anumite conventii, care isi propuneau sa intervina la nivelul protejarii mediului prin reducerea defrisarilor in masa si a emisiilor de gaze precum dioxid de carbon si metan. Cu toate acestea, tara noastra nu a avut parte de o strategie potrivita si coerenta de dezvoltare durabila din partea SNDD (Stratégie Nationale de Développement Durable).

In anul 1999, conform unei hotarari Guvernamentale, s-a pus problema constituirii unui plan pentru eleborarea Stategiei de Dezvoltare Durabila in ceea ce priveste Economia tarii pe termen lung. Strategia avea sa vizeze in special aspectul industrial, ce avea sa creasca in plan economic, avand in acelasi timp in grija protejarea mediului, dar si distribuirea cat mai corespunzator si corect posibil a resurselor naturale, cu potential de timp mic sau mediu.

In prezent, inca se vrea si se cauta o strategie benefica de Dezvoltare Durabila pe teritoriul Romaniei, pentru ca in implementarea celei anterioare, au fost cativa factori, de natura interna, dar si externa care nu au potentat dezvoltarea stategiei.

3. Strategia de dezvoltare durabila in mediul business – planul de afaceri

Dezvoltarea Durabila nu este privita doar ca pe o strategie la nivel mondial, ci poate fi aplicata si pe o anumita nisa, ca de exemplu, in sfera afacerilor. Conceptul se refera la toate tipurile de business-uri, insa in special la cele tinere, recent lansate, ajutandu-le sa dezvolte o strategie, un plan de afaceri de lunga durata.

Planul de afaceri care de bazeaza pe conceptul de Dezvoltare Durabila consta in 3 etape importante:

Reinvestirea profitului. Orice persoana se bucura in momentul in care obtine un profit, fie el cat de mic, pentru ca acesta este unul dintre semnele care ii confirma ca afacerea sa are o traiectorie benefica. In acelasi timp, in cazul unui profit, pot aparea diverse tentatii, acelea de a dispune suma de bani respectiva in diferite scopuri. Pentru a te putea bucura in continuare de profit si pentru a iti dezvolta afacerea, ar trebui sa beneficiezi de ajutor de la o firma de consultanta in acest domeniu, pentru ca in acest fel vei intelege mai multe aspecte, printre care importanta reinvestirii profitului obtinut in scopul de a se produce o expansiune.

Stabilizarea unui venit constant. Castigurile obtinute in mod rapid, chiar daca genereaza sume mari de bani nu sunt preferate in acest tip de strategie, pentru ca nu sunt considerate destul de eficiente astfel incat sa sustina business-ul pe o perioada indelungata de timp. Un antreprenor ar trebui sa aiba in vedere faptul ca, un client multumit care apeleaza lunar la serviciile oferite de business-ul sau este mult mai important decat unul care investeste o suma mare de bani, dar nu in mod constant. Venitul constant este un fel de garantie a faptului ca afacerea poate functiona in continuare, intrucat toate costurile legate de intretinerea acesteia sunt si ele constante, periodice.

Mentinerea si comportamentul prudent. Oricarui antreprenor ii este recomandat sa urmeze un curs de antreprenoriat in vederea invatarii celor mai bune practici de dezvoltare durabila. La inceput, el poate manifesta anumite reticente in ceea ce priveste atat deschiderea acelei afaceri, precum si buna functionare a lucrurilor. Pe parcurs, insa, atunci cand constata ca lucrurile merg din ce in ce mai bine, acest sentiment incepe sa dispara, instaurandu-se siguranta si increderea, motiv pentru care majoritatea business-urilor ajung sa se extinda destul de mult. In mod cert, expansiunea este un factor benefic, insa pentru a elimina aparitia anumitor riscuri, aceasta ar trebui facuta cu pasi mici. Motivul este unul destul de lesne de inteles. Daca o firma se afla in plin proces de extindere si se intampla ca fenomenul crizei economice sa se resimta destul de puternic, sansele ca aceasta sa fie sortita esecului este destul de mare.

Asadar, trebuie sa retii ca toata strategia de Dezvoltare Durabila a unei tari sau a unui popor vizeaza in primul rand individualitatea (orice om, in mod deliberat sau arbitrat are o contributie la procesul de Dezvoltare Durabila), dar si colectivitatea cu toate aspectele acesteia: planul economic, planul social, dar si mediul natural. Si in afaceri, poate fi adoptat acest concept, pentru a te putea bucura de mai multe beneficii si a pune bazele unui business stabil, de succes. Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestei strategii se doreste imbunatatirea conditiei umane din toate punctele de vedere.

 

Taguri:

Mona Nicolici vine duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la 23:00, la Kanal D.