„ Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a «cârmit» planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare“, explică Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău, potrivit aceleiasi surse.
Aceste substanţe sunt folosite în plantaţie, prin stropirea tulpinelor şi a frunzelor, substanţele producând modificări la nivel celular. Astfel se obţine înroşirea rapidă a tomatelor, în doar câteva ore. Existenţa unui moţ este unul dintre indiciile intervenţiei pentru maturarea rapidă a tomatelor.
DIABET sau CANCER? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază si ce riscuri sunt aduse sanatatii
„ Mucronul (n.r. – vârful ascuţit al roşiei) poate fi generat de caracterul de soi sau de stimulente. Avem puţine soiuri care prezintă natural acest mucron, această malformaţie din vârful fructului, majoritatea fiind generate de substanţele de polenizare sau maturare a tomatelor“, spune Costel Vânătoru.
2,4D este o altă substanţă folosită de anumiţi legumicultori în producuţia timpurie de tomate. Este un erbicid care era utilizat în trecut pentru stimularea culturilor de mari dimensiuni. „Substanţele acestea se comportă precum erbicidele; împiedică circulaţia sevei în plantă şi forţează maturarea. Pigmenţii clorofilieni sunt obligaţi să treacă în procesul de biodegradare şi să se transforme în licopen, caroten. Pentru că sare peste anumite fenofaze, tomata nu are timp să proceseze substanţele care dau gustul şi aroma. Se intervine pe zona aceasta de metabolism“, explică Vânătoru.
Citeste si: Anamaria Prodan: "Mama mea canta pana scuipa sange". Dezvaluiri cutremuratoare despre Ionela Prodan
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroşirea tomatei, în funcţie de doza de stimulenţi aplicată, să se obţină în numai câteva ore. Efectele pot fi însă foarte riscante pentru consumatori, spun specialiştii.
„ Tomata pierde calităţile nutriţionale iar, în timp, toate aceste substanţe de forţare se acumulează în organismul uman, care n-are capacitatea să le descifreze pentru că nu le are în codexul său interior, le depozitează şi astfel apare riscul dezvoltării unor boli precum diabetul sau cancerul“, spune Camelia Bratu, cercetător.
O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.
Citeste si: În Romania se răspândește un nou virus periculos. Dr. Streinu-Cercel avertizeaza
Citeste si: Mesajul sfâșietor al unui băiețel bolnav de autism:”Mi-aș dori ca mama să mă omoare”
Vezi cele mai noi Stiri Kanal D
sursa: adevarul.ro