Diabetul poate fi corelat cu poluarea luminoasa? Afla ce spune studiul

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 feb 2023, 11:13

Dormitul într-o cameră expusă noaptea la lumină artificială exterioară poate crește riscul de a avea diabet, potrivit unui studiu pe aproape 100.000 de adulți!

Sursa: PixaBay

Dormitul într-o cameră expusă noaptea la lumină artificială exterioară poate crește riscul de a avea diabet, potrivit unui studiu pe aproape 100.000 de adulți!

Dormitul într-o cameră expusă noaptea la lumină artificială exterioară poate crește riscul de a dezvolta diabet, potrivit unui studiu efectuat pe aproape 100.000 de adulți chinezi.
Persoanele care locuiau în zone din China cu o poluare luminoasă ridicată pe timp de noapte aveau cu aproximativ 28% mai multe șanse de a dezvolta diabet decât persoanele care locuiau în zonele cele mai puțin poluate, potrivit studiului publicat marți în revista Diabetologia.
În cele din urmă, mai mult de 9 milioane de cazuri de diabet la adulții chinezi cu vârsta de 18 ani și peste ar putea fi cauzate de poluarea luminoasă exterioară pe timp de noapte, au declarat autorii, adăugând că numărul este posibil să crească pe măsură ce tot mai mulți oameni se mută în orașe.

Dormitul într-o cameră expusă noaptea la lumină artificială exterioară poate crește riscul de a avea diabet, potrivit unui studiu pe aproape 100.000
de adulți!
[Sursa: PixaBay]

Impactul asupra sănătății al luminii pe timp de noapte

Cercetările anterioare au arătat o asociere între lumina artificială pe timp de noapte și creșterea în greutate și obezitatea, perturbări ale funcției metabolice, secreția de insulină și dezvoltarea diabetului, precum și factori de risc cardiovascular.
Un studiu publicat la începutul acestui an de Zee și echipa sa a examinat rolul luminii în somnul adulților sănătoși în vârstă de 20 de ani. Dormitul timp de o singură noapte cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia și ritmul cardiac al tinerilor în timpul experimentului din laboratorul de somn.
Un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte s-a dovedit în studii anterioare a fi un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă și pentru moartea timpurie, în timp ce un nivel mai ridicat al glicemiei este un semn de rezistență la insulină, care poate duce în cele din urmă la diabet de tip 2.


"Un somn sănătos este extrem de important în prevenirea apariției diabetului", a declarat Dr. Gareth Nye, lector superior de fiziologie la Universitatea din Chester, în Marea Britanie. El nu a fost implicat în studiul Diabetologia.
"Studiile au sugerat că modelele inconsecvente de somn au fost legate de un risc crescut de diabet de tip 2", a spus el într-o declarație.
Noul studiu a utilizat date din Studiul de supraveghere a bolilor netransmisibile din China din 2010, care a întrebat eșantioane reprezentative ale populației chineze despre datele demografice sociale, factorii de stil de viață și istoricul medical și familial al sănătății. S-au colectat probe de sânge și au fost comparate cu imagini din satelit ale nivelului de lumină din zona din China în care locuia fiecare persoană.
Analiza a constatat că expunerea cronică la poluarea luminoasă pe timp de noapte a crescut nivelul glicemiei și a dus la un risc mai mare de rezistență la insulină și diabet.
Cu toate acestea, orice legătură directă între diabet și poluarea luminoasă nocturnă este încă neclară, deoarece traiul într-o zonă urbană este în sine un factor cunoscut care contribuie la dezvoltarea diabetului, a explicat Nye.
"Se știe de mult timp că traiul într-o zonă (urbanizată) crește riscul de obezitate prin accesul sporit la alimente bogate în grăsimi și de conveniență, niveluri mai scăzute de activitate fizică din cauza legăturilor de transport și mai puține activități sociale", a scris Nye.

Dormitul într-o cameră expusă noaptea la lumină artificială exterioară poate crește riscul de a avea diabet, potrivit unui studiu pe aproape 100.000 de adulți!
[Sursa: PixaBay]

Modalități de a bloca lumina

Strategiile de reducere a nivelurilor de lumină pe timp de noapte includ poziționarea patului departe de ferestre și utilizarea de jaluzele care blochează lumina. Dacă nivelurile scăzute de lumină persistă, încercați o mască de somn pentru a vă proteja ochii.
Fiți conștienți de tipul de lumină pe care îl aveți în dormitor și interziceți orice lumină din spectrul albastru, cum ar fi cele emise de dispozitive electronice precum televizoarele, smartphone-urile, tabletele și laptopurile- lumina albastră este cel mai stimulant tip de lumină, a spus Zee.
"Dacă trebuie să aveți o lumină aprinsă din motive de siguranță, schimbați-i culoarea. Vreți să alegeți lumini care au mai multe nuanțe roșiatice sau maronii", a spus ea. Dacă este nevoie de o lumină de noapte, păstrați-o slabă și la nivelul podelei, astfel încât să fie mai mult reflectată decât lângă ochi, la nivelul patului, a sugerat ea.
Evitați să dormiți cu televizorul deschis- dacă aveți tendința de a adormi în timp ce acesta este încă pornit, puneți-l pe un cronometru, a sugerat Zee. Diminuați luminile ambientale seara, cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare, iar dacă "trebuie neapărat să folosiți calculatorul sau alte ecrane care emit lumină, schimbați lungimea de undă a luminii de pe ecran la cele mai lungi, de culoare portocalie-ambru", a spus Zee. "Important este să primiți lumină în timpul zilei- lumina zilei este sănătoasă!"

Citește și: Dormi în acest fel pentru a adăuga aproape 5 ani la viața ta!

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Cancerul lovește tot mai mulți oameni la 30 și 40 de ani- Afla de ce!

Citește și: Care e numărul magic de pași pentru a menține greutatea? Iată ce știm!