Diabetul zaharat

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:18

O boală cu care se poate convieţui, dar care netratată poate provoca adevărate drame

Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul înseamnă procesele prin care organismul nostru utilizează mâncarea digerată pentru creştere şi pentru obţinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse până la glucoză, care este forma sub care există zahărul în sânge. Glucoza este principala sursă de combustibil pentru organism.

După digestie, glucoza trece în fluxul sangvin, acolo unde este folosită de către celule pentru creştere i pentru obţinerea energiei.

Pentru ca glucoza să poată pătrunde în interiorul celulelor este nevoie de prezenţa insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glandă de dimensiuni mari aflată în spatele stomacului.

Atunci când mâncăm, pancreasul produce în mod automat cantitatea adecvată de insulină pentru a deplasa glucoza aflată în sânge, în interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totuşi, pancreasul fie produce prea puţină insulină sau chiar deloc sau celulele nu răspund în mod adecvat la insulina care este secretată.
Astfel, organismul pierde principala sa sursă de combustibil, chiar dacă sângele conţine cantităţi mari de zahăr.
 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

 

Taguri: