Una dintre dietele „minune” care circula in spatiul virutal, dieta ketogenica, pare, pentru toti cei cu probleme de greutate, o adevarata salvare: iti permite sa mananci alimente bogate in grasimi, deci gustoase, si te ajuta sa pierzi in greutate extrem de repede. Mare atentie, insa! Medicul nutritionist Oana Parliteanu trage un semnal de alarma cu privire la aceasta dieta, spunand ca caei care o urmeaza risca sa se imbolnaveasca.
Dieta ketogenica este folosita in medicina pentru a trata crizele dificile de epilepsie la copii. Asta pentru ca origanismul este obligat sa arda, in primul rand, grasimile, folosind mai putini carbohidrati. Se creeaza, practic, un fel de combustibil pentru creier, iar ficatul va transforma grasimea in acizi grasi si corpi cetonici, lucru care il duce pe pacient in starea de cetoza.
„Acesti corpi cetonici, de care se vorbeste atat de mult, sunt recunoscuti de organism ca fiind toxici.
„De ce am crede noi ca putem pacali natura pe termen lung? Intotdeauna, intr-o pacaleala, cineva va avea de suferit", continuat specialistul. Lucrurile sunt cu atat mai grave, cu cat intr-o dieta ketogenica se scad inadmisibil de mult glucidele si se compenseaza cu lipide si proteine. Ori, prin excesul de proteine se distrug rinichii. „Asadar, slabim, dar... trecem la dializa. O fi de bine? ”, spune medicul.
Exemple de mese si retete in dieta ketogenica
- carne/peste la cuptor cu sos de smantana si brocoli;
- muschi de porc cu ciuperci la gratar;
- muschi de vita la gratar, cu sos de unt si fasole verde;
- omleta cu cascaval, ochiuri cu spanac si unt;
- salata de cruditati cu ulei vegetal, seminte de in si branza slaba;
- branza slaba/iaurt si alune sau migdale;
- branza fermentata cu rosii si ulei;
- ficatei de pui la cuptor cu sos de smantana si rosii, cu salata verde.
Concluzia medicului este una cat se poate de clara: „Niciodata nu trebuie sa facem «orice». Pentru ca, daca luam cu o mana si punem cu doua nu am facut nimic. E ca la fumat, cand renunti la nicotina dar te apuci de dulciuri. Este, in primul rand, un efort emotional. Ii luam creierului sursa de placere. In concluzie, putem tine o cura de slabire corecta, pentru a echilibra diabetul printr-un regim corect...