Tenisul secolului trecut a suferit schimbări drastice, chiar fostele mari legende ale sportului alb, Rod Laver și Billie Jean King au recunoscut că au impresia că urmăresc alt sport când asistă la partidele lui Roger Federer, Novak Djokovic și Rafael Nadal.
Rod Laver câștiga primul set al finalei de la Wimbledon din 1961 în compania lui Chuck McKinley în dar 13 minute, în timp ce la finala de la Australian Open din anul 2012 dintre Nadal și Djokovic, fiecare set depășea o oră.
Cariera lui Novak Djokovic s-a schimbat radical după ce acesta a trecut la o dietă lipsită de gluten, iar tot mai mulți tenismeni au apelat la diete studiate pentru a-și maximiza performanțele pe întreaga durată a meciurilor longevive, de 3-4 ore, uneori chiar și 5.
În tenisul secolului trecut lucrurile nu stăteau așa, mari tenismeni de top ai anilor '70, precum Rod Laver, Evonne Goolagong sau Jimmy Connors aveau un regim mult mai diferit.
O publicație din anul 1975 a revistei „Tennis Magazine” a prezentat mesele a trei mari tenismeni ai acelei perioade înainte de meciuri importante.
Rod Laver mânca o friptură de vită, un porumb fiert, o înghețată de piersică, alături de un pahar de bere înaintea meciului, Jimmy Connors alegerea o friptură de porc, cu salata de roșii, portocale, o felie de negresă cu nuci și trei pahare de coca-cola, iar Evonne Goolangong mânca doar un șnițel vienez cu broccoli și sos olandez, alături de un ceai fierbinte.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Dieta minune a lui Novak Djokovic
La micul dejun al campionului alimente precum ovăzul, fructele sau mierea sunt nelipsite, uneori adăugând lângă acestea și fructele prospete.
La masa de prânz, tenismenul sârb mănâncă cereale din ovăz, alte fructe uscate, precum merișoare și stafide, semințe de dovleac și migdale, la toate acestea adăugând lapte de orez sau migdale, banane și fructe de pădure.
Înaintea fiecărui meci, deținătorul a 24 de trofee de Grand Slam apelează la o porție de paste cu ulei de măsline și putin usturoi, pe care le asezonează cu dovlecei, sparanghel, roșii uscate și brânză vegetală.
După meciuri, pentru a spori procesul de refacere, Novak Djokovic are o masă bogată în prooteine, care conține de obicei pește oceanic sau salsa din mango și papaya și supă de morcovi, iar ca și gustare apelează la smothie-uri de afine și unt de migdale, fiind preferatele sale.
Alimentul nelipsit din dieta Simonei Halep
Fostul lider în clasamentul WTA a declarat că, deși are un regim strict, își mai permite uneori să se abată. Tenismena româncă a declarat că dieta ei este una bogată în proteine și carbohidrați, iar înainte de turnee urmează o dietă ceva mai drastică.
Simona Halep a recunoscut că nu se poate abține de la dulciuri, iar cea mai mare slăbiciune a ei este cheesecake-ul. După victoria din finala de la Montreal din anul 2016, 7-5, 6-3 în compania lui Madison Keys, a recunoscut că a mâncat desertul ei preferat în fiecare zi, iar acest aspect nu i-a încurcat parcursul.
„Cheesecake la desert în fiecare seară şi a mers destul de bine. Am avut desert în fiecare zi, nu mi-a lipsit. Mă face să mă simt mai bine. Nu am o dietă. Mănânc tot ce îmi place, dar lejer, de câteva ori pe zi, în functie de ora meciului. Ador pastele, pizza, ciocolata și înghetată.”, a declarat Simona Halep, potrivit viva.ro.