Inca din cele mai vechi timpuri, maslinele s-au bucurat de un succes fulminant in randul gurmanzilor.
Originari din Siria si din zonele de litoral ale Turciei si foarte raspanditi in Grecia continentala, maslinii, supranumiti si "arborii vesnic roditori" sunt renumiti pentru longevitatea uluitoare si pentru extraordinara putere de regenerare pe care o au, dand mereu radacini si lastari noi. In Grecia antica, maslinii simbolizau longevitatea, pacea, intelepciunea si speranta.
Delicioasele gustari sunt o sursa importanta de vitamine (vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, vitamina K), minerale si grasimi nesaturate si contribuie la sustinerea sanatatii inimii si la intarirea sistemului imunitar.
Exista o multime de sortimente de masline, insa printre cele mai consumate sunt cele negre si cele verzi.
"Am trait multa vreme cu impresia ca exista cate o specie diferita de arbori pentru fiecare culoare de maslina. Ei bine, nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca maslinul e unul singur si culoarea verde, maronie sau neagra a maslinelor e determinata doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte maslinele verzi sunt necoapte iar cele negre extra-coapte! Din punct de vedere nutritiv exista diferente intre ele, cu cat sunt mai negre/coapte, cu atat sunt mai bogate in grasimi", a explicat medicul nutritionist Mihaela Bilic, pe pagina ei de Facebook.
Astfel, o jumatate de cana de masline negre (aproximativ 100 g) contine 115 calorii si 11 grame de grasimi (dintre care 1 gram este grasime saturata).
In timp ce in 100 de grame de masline verzi se gasesc 145 de calorii si 15 grame de grasimi (dintre care 2 sunt saturate). Ambele tipuri de masline au aceeasi cantitate de vitamina A, sub 1 gram de proteine per portie si in jur de 3 grame de fibre (adica 12% din necesarul zilnic recomandat femeilor si 8% din necesarul barbatilor). Maslinele sunt si o sursa buna de fier.Gustul amar este semnul multiplelor beneficii pentru sanatate
"Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabila o substanta numita oleuropeina. Pentru a putea fi mancate, maslinele verzi trebuie tratate: se tin timp de 8-72 ore intr-o solutie alcalina de hidroxid de sodiu care neutralizeaza oleuropeina. Daca maslina verde are gust amar considerati ca e normal si bucurati-va, oleuropeina are proprietati antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene si anticanceroase. In schimb, maslinele negre contin de 3-4 ori mai multi compusi fenolici (hidroxityrosol) deci au efect antioxidant mai puternic decat cele verzi. Si cand spun antioxidant inseamna neutralizarea radicalilor liberi responsabili de boli si imbatranire", a mai precizat specialistul.
Cat despre sodiu, daca o portie de masline negre contine 735 mg sodiu – adica jumatate din cantitatea admisa zilnic-, in maslinele verzi, cantitatea de sodiu depaseste portia zilnica admisa de nutritionisti.